
Sernik tiramisu
- kawa rozpuszczalna: 26 g
- gorzka czekolada: 65 g
- amaretto: 105 ml
- masło: 65 g
- cukier: 420 g
- jajka: 6 szt.
- mąka pszenna: 40 g
- biszkopty: 16 szt.
- twaróg: 750 g
- mascarpone: 250 g
- mąka ziemniaczana: 40 g
- śmietana 30%: 125 ml
- ekstrakt waniliowy: 10 ml
- żelatyna: 8 g
- woda: 65 ml
- śmietana 18%: 225 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania deseru, wyjmujemy masło z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
krok 2
Czekolada: łamiemy ją na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu układamy naczynie z czekoladą nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
krok 3
Amaretto: 15 ml likieru podgrzewamy w garnuszku, następnie rozpuszczamy w nim 8 g kawy. Całość zdejmujemy z palnika i studzimy.
krok 4
Spód: jajko ubijamy, aż będzie miało puszystą konsystencję. W oddzielnym naczyniu ucieramy 65 g masła z 50 g cukru. Następnie dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, mąkę pszenną, Amaretto z kawą oraz ubite jajko. Wylewamy masę na dno tortownicy i zanurzamy w niej biszkopty (do połowy ich wysokości). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut.
krok 5
Nasączanie biszkoptów: żelatynę łączymy z 15 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. W międzyczasie do garnuszka wrzucamy 12 g kawy rozpuszczalnej i 50 ml wody. Całość podgrzewamy, aż kawa się rozpuści. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i łączymy jego zawartość z żelatyną. Na końcu wlewamy 30 ml likieru Amaretto. Zostawiamy na chwilę, do zgęstnienia. Następnie smarujemy biszkopty gotowym syropem kawowym.
krok 6
Masa serowa: ser łączymy z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną. Nie przerywając mieszania, dodajemy sukcesywnie 330 g cukru. Następnie wrzucamy 5 jajek, jedno po drugim. Na końcu dodajemy śmietankę 30%, 30 ml likieru Amaretto oraz ekstrakt z wanilii. Wylewamy masę na spód i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
krok 7
Polewa: 30 ml likieru podgrzewamy w garnuszku, dodajemy 6 g kawy i mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Odlewamy około 10 ml płynu, a pozostałą ilość łączymy ze śmietanką 18%.
krok 8
Dekorowanie: sernik wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy polewą. Pozostałe 10 ml kawy nakładamy łyżką w kilku miejscach na cieście, a następnie tworzymy za pomocą patyczka proste wzorki. Ciasto pieczemy jeszcze przez około 15 minut.
krok 9
Chłodzenie: upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdejmujemy z niego obręcz i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin (czas ten nie jest wliczony w czas przygotowania deseru).

