
Sernik tropikalny
- ciastka imbirowe: 200 g
- ciastka owsiane: 200 g
- masło: 200 g
- serek śmietankowy: 850 g
- cukier puder: 200 g
- mąka: 50 g
- skórka z cytryny: 1 szt.
- jajka: 3 szt.
- śmietana: 200 ml
- mango: 150 g
- krem cytrynowy: 90 g
- ananas: 50 g
- kiwi: 50 g
- świeża mięta: 15 liści
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Dno i boki płaskiej formy o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Ciastka wkładamy do dużej torby plastikowej i rozgniatamy za pomocą wałka. Okruchy przekładamy do dużej miski i zalewamy roztopionym masłem, dokładnie mieszamy.
krok 3
Masę wykładamy na przygotowaną formę, dociskamy dłonią. Pieczemy przez 10 min. Wyjmujemy, aby ostygło.
krok 4
Temperaturę piekarnika obniżamy do 120°C.
krok 5
W dużej misce, za pomocą trzepaczki, serek mieszamy z cukrem, mąką, skórką z cytryny, jajkami i śmietaną. Masę przekładamy na spód z herbatników, rozrzucamy kawałki mango (100 g), wpychając niektóre z nich w masę serową.
krok 6
Pieczemy przez 1 godz., otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia przez kolejne 30 min. Po ostudzeniu formę z sernikiem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na noc.
krok 7
Kiedy będzie gotowy do podania, wierzch pokrywamy grubą warstwą lemon curdu (krem cytrynowy). Dekorujemy świeżymi plasterkami mango, ananasa i kiwi. Posypujemy listkami mięty. Sernik kroimy na 12–14 prostokątów.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

