Reklama

Słodki i orzeźwiający - idealny sernik na każdą porę roku.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Dno i boki płaskiej formy o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Ciastka wkładamy do dużej torby plastikowej i rozgniatamy za pomocą wałka. Okruchy przekładamy do dużej miski i zalewamy roztopionym masłem, dokładnie mieszamy.

  • krok 3

    Masę wykładamy na przygotowaną formę, dociskamy dłonią. Pieczemy przez 10 min. Wyjmujemy, aby ostygło.

  • krok 4

    Temperaturę piekarnika obniżamy do 120°C.

  • krok 5

    W dużej misce, za pomocą trzepaczki, serek mieszamy z cukrem, mąką, skórką z cytryny, jajkami i śmietaną. Masę przekładamy na spód z herbatników, rozrzucamy kawałki mango (100 g), wpychając niektóre z nich w masę serową.

  • krok 6

    Pieczemy przez 1 godz., otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia przez kolejne 30 min. Po ostudzeniu formę z sernikiem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na noc.

  • krok 7

    Kiedy będzie gotowy do podania, wierzch pokrywamy grubą warstwą lemon curdu (krem cytrynowy). Dekorujemy świeżymi plasterkami mango, ananasa i kiwi. Posypujemy listkami mięty. Sernik kroimy na 12–14 prostokątów.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady:

  • Tropikalny sernik można też podać z innymi owocami. Modyfikujcie przepis według własnych upodobań.
  • Takie ciasto najlepiej przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3-4 dni.

Przepis na sernik - tutaj znajdziesz coś dla siebie!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama