
Sernik truskawkowy
- galaretka krystaliczna: 160 g
- truskawki: 700 g
- cukier: 50 g
- twaróg: 400 g
- herbatniki: 120 g
- masło: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Spód: dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie łączymy je z pokruszonymi ciasteczkami. Powstałą masę wykładamy na dno okrągłej formy oraz wyrównujemy dłonią. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
krok 2
Galaretki: wysypujemy do głębokiego naczynia i zalewamy 800 ml wrzątku. Całość dokładnie mieszamy.
krok 3
Truskawki: myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ok. 2/3 z nich (pozostałe dodamy później do masy serowej) wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier i gotujemy na niskim ogniu przez ok. 5 minut, aż owoce zmiękną. Całość blendujemy. Powinniśmy uzyskać mus o jednolitej konsystencji, który następnie łączymy z wcześniej rozpuszczonymi galaretkami. Odstawiamy go do ostygnięcia.
krok 4
Masa serowa: twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce. Następnie łączymy go z pozostałymi owocami oraz musem truskawkowym. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5-6 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
krok 5
Podanie: sernik truskawkowy wyjmujemy z formy i wykładamy na talerz. Deser wspaniale prezentuje się udekorowany świeżymi owocami.

