
Sernik wiedeński
- serek śmietankowy: 350 g
- twaróg: 350 g
- cukier: 200 g
- jajka: 4 szt.
- kwaśna śmietana: 125 ml
- mąka: 200 g
- mąka kukurydziana: 1 łyżka stołowa
- ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
- cukier puder: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, ewentualnie możemy skorzystać z już zmielonego twarogu, dopilnujmy jednak, by był to produkt dobrej jakości. 250 g kremowego serka śmietankowego ucieramy z twarogiem i połową cukru. Ostrożnie mieszając, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej oraz łyżkę mąki kukurydzianej i ekstrakt waniliowy.

krok 2
Pozostałą część kremowego serka łączymy z resztą mąki. Mieszając, dodajemy cukier i 3-4 łyżki wody, aż do uzyskania zwięzłej konsystencji. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Ciasto na sernik wiedeński cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut w temp 180ºC.

krok 3
Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Łyżką wyrównujemy wierzch sernika, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160ºC i pieczemy kolejne 50-60 minut. Wyjmujemy sernik wiedeński z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem.


