
Sernik wiśniowy na spodzie brownie
- wiśnie: 500 g
- cukier: 600 g
- ser z wiaderka: 450 g
- jajka: 5 szt.
- ekstrakt waniliowy: 2.5 łyżeczki
- masło: 225 g
- gorzka czekolada: 170 g
- sól: 1 szczypta
- mąka: 170 g
- olej: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC. Formę 30 x 20 cm wylepiamy folią aluminiową i lekko rozpylamy olej (1 łyżeczka) w sprayu lub za pomocą ręcznika papierowego. Odkładamy. Wydrylowane wiśnie wkładamy do rondla, zasypujemy 50 g cukru i podgrzewamy, mieszając, ok. 10 min. Odstawiamy.
krok 2
Na sernik: śmietankowy ser ucieramy ze 100 g cukru na gładką masę. Dodajemy 1 jajko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dalej miksujemy.
krok 3
Na brownie: masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, na gładką masę. Cukier (450 g), wanilię (1,5 łyżeczki ekstraktu) i sól mieszamy, dodajemy do masy czekoladowej, potem dodajemy 4 jajka i przesianą mąkę. Mieszamy, aż się połączą. Masę rozprowadzamy na dnie przygotowanej formy.
Na wierzch wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na masie serowej rozprowadzamy wiśnie. Za pomocą noża lub widelca delikatnie przemieszujemy wiśnie z masą serową, tworząc mozaikę. Pieczemy przez 45–50 min, aż brownie się upiecze, a środek sernika będzie lekko drgać. Całkowicie wystudzony schładzamy przez co najmniej 4 godz. przed pokrojeniem.

