Porady:
- Do przygotowania sernika z agrestem według powyższego przepisu najlepiej użyć tortownicy o średnicy 28 cm. Oczywiście, ciasto można także przygotować w blaszce o innych wymiarach, jednak wtedy należy odpowiednio dostosować ilość składników i czas pieczenia.
- Jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie dodatkowo obsypać gotowy sernik agrestowy odrobiną cukru pudru.
- Latem sernik z owocami polecamy przechowywać w lodówce. W niskiej temperaturze zachowa świeżość przez około 3 dni.
- By gotowy sernik z kruszonką smakował naprawdę wyśmienicie, polecamy używać do jego przygotowania masła o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 82%. Powinno ono być również dobrze schłodzone.
- Jeśli powyższy przepis na sernik z agrestem przypadł wam do gustu, koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na domowe serniki.
Notka redakcyjna:
Sernik z agrestem – różne wersje
Połączenie kwaskowatych owoców i delikatnie słodkawej masy serowej smakuje wprost wybornie. Najlepiej przygotowywać go latem, gdy świeży agrest jest łatwo dostępny. Podany w towarzystwie szklanki mrożonej kawy lub orzeźwiającej lemoniady z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Choć tradycyjnie sernik z agrestem przyrządza się w wersji pieczonej (najczęściej z dodatkiem kruszonki), to nie jedyny sposób jego przygotowania.
Równie dobrze smakuje sernik agrestowy z bezą i budyniem. Połączenie maślanego ciasta kruchego, świeżych owoców, aksamitnej masy serowo–budyniowej i słodkiej zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za sernikami. Choć przygotowanie ciasta w takiej wersji zajmuje nieco więcej czasu, jest zdecydowanie warte włożonego w nie wysiłku. Polecamy spróbować także prostego sernika z migdałową kruszonką i agrestowym dżemem. Wystarczy posmarować podpieczony spód ciasta warstwą dżemu, przykryć ją masą serową, a wierzch obsypać kruszonką.
Sernik na zimno z agrestem – przepis
Wolicie serniki na zimno? Żaden problem! Przygotowanie lekkiego sernika z agrestem w wersji bez pieczenia jest niezwykle proste. Do jego przygotowania potrzeba: 350 g biszkoptów, 240 g mielonego twarogu białego, 85 g galaretki owocowej (proszku), 300 ml wody oraz 250 g świeżych owoców agrestu.
Jego przygotowanie należy rozpocząć od zalania galaretek wrzątkiem. Trzeba odłożyć je do lekkiego wystudzenia. W tym czasie tortownicę wykłada się warstwą biszkoptów. Następnie z połącznia mielonego serka twarogowego i przestudzonej galaretki owocowej przygotowuje się masę serową, a ciasto przekłada się na około 30 minut do lodówki. Gdy masa stężeje, układa się na niej świeży agrest. Ostatnim krokiem jest zalanie owoców porcją przestudzonej galaretki owocowej o dowolnym smaku i schłodzenie sernika. Gotowe!