Sernik z bitą śmietaną
lekki , puszysty sernik
Składniki:
• 6 jaj
• 1 szkl mąki
• ¾ szkl cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
• 1 kg twarogu sernikowego
• Puszka brzoskwiń
• 5 łyżeczek żelatyny
• ½ l śmietany kremówki
• Śnieżka
• Szklanka cukru pudru
• czekolada
Kroki przygotowania:
Żółtka i cukier wymieszać. Ubić pianę z białek. Do masy żółtkowej dodać pianę białkową delikatnie mieszając. Następnie dodawać po 1 łyżce przesianej mąki i proszek. Całość wymieszać delikatnie i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 min w zależności od piekarnika. Wystudzić i przekroić ciasto na pół.
Twaróg wyłożyć do miski (gdy twardy dodać odrobinę soku z brzoskwiń). Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie ubić bitą śmietanę i ubitą dodać w proporcji ¾ , a ¼ pozostawić. Wymieszać twaróg z bitą śmietaną. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ¾ szkl wody (gorącej). Po wystudzeniu dodać to twarogu i wymieszać. Na koniec dodać owoce i wymieszać tylko łyżką. Spód ciasta polać delikatnie sokiem z brzoskwiń i wyłożyć całą masę. Przykryć drugą połową ciasta i polać sokiem. Z bitej śmietany która pozostała należy dosypać śnieżkę i wymieszać, wyłożyć na wierzchnie ciasto i rozsmarować. Na koniec pokruszyć czekoladą ( na tarce – najlepiej na najmniejszej). Wystawić do lodówki na ok. 3- 5 godzin.
1 z 1

sernik_z_bita_smietana
Sernik z bitą śmietaną


