Reklama

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:
450 g mąki
100 g cukru pudru
250 g margaryny PALMA
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
250 g margaryny PALMA
300 g cukru pudru
1 kg serka homogenizowanego (do sernika)
5 jajek
1-2 budynie śmietankowe w proszku
puszka brzoskwiń
Piana:
5 białek
200 g cukru pudru
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Kroki przygotowania:

Wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część włożyć do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę.
Utrzeć masło z cukrem, dodać pozostałe składniki i utrzeć mikserem na gładką masę. Masę serową wylać na ciasto. Na masę serową wyłożyć pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie.
Pianę przygotować poprzez ubicie białek na sztywno i dodanie cukru oraz skrobi. Pianę wyłożyć na masę serową.
Na pianę wyłożyć wyjęte z lodówki ciasto, poprzez roztarcie go w palcach. Ciasto ma tworzyć postać kruszonki.
Piec w temperaturze 175 st. C przez około godzinę. Jeśli góra ciasta będzie się zbyt szybko nagrzewać, należy przykryć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Reklama

Porady:

Palma, kostka 250 g

Palma w kostce o gramaturze 250 g to produkt do pieczenia, tworzony od lat według niezmiennej, sprawdzonej receptury. Dzięki zawartości 80% wysokiej jakości tłuszczu daje gwarancję udanych i smacznych wypieków, a przygotowywane na jej bazie masy i kremy są puszyste i delikatne. Produkt nie ma w składzie konserwantów i zawiera naturalne mleko ukwaszone.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama