Sernik z brzoskwiniami
- mąka pszenna: 350 g
- cukier: 330 g
- proszek do pieczenia: 6 g
- masło: 200 g
- jajka: 2 szt.
- ser z wiaderka: 1 kg
- aromat do ciasta: 5 ml
- budyń śmietankowy: 70 g
- żółtko: 3 szt.
- białko jaja: 3 szt.
- brzoskwinie w puszce: 800 g
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dosypujemy 110 g cukru. Zimne masło kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zagniatamy składniki ręcznie lub mikserem z odpowiednią końcówką do kruchego ciasta. Celem jest powstanie grudek.

ZjedzPięknie krok 2
Oddzielamy żółtka od białek (zostawiamy je na później, będą potrzebne do pianki bezowej). Żółtka dodajemy do grudek z ciasta. Gdyby nie chciało się zagnieść, dodajemy dodatkowe żółtko lub 50 g masła, ewentualnie odrobinę zimnej wody. Zagniatamy w kulę. Dzielimy ją na 2 części, zawijamy je w folię. Pierwszą chowamy do lodówki (na 30 minut do godziny), a drugą do zamrażalnika (na 20-30 minut).

ZjedzPięknie krok 3
Gdy ciasto się chłodzi przechodzimy do warstwy serowej. Twaróg przekładamy do miski, dosypujemy 165 g cukru, wlewamy aromat pomarańczowy lub cytrynowy, wbijamy jajka. Całość miksujemy na gładką masę. Jak będzie gotowa, wsypujemy proszek budyniowy (bezcukrowy) i ponownie mieszamy mikserem.

ZjedzPięknie krok 4
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy je na ćwiartki, a potem w plasterki. A w sezonie polecamy postawić na świeże brzoskwinie.

ZjedzPięknie krok 5
Białka ubijamy na sztywną pianę w czystej i suchej misce (szklanej lub metalowej). Zaczynamy od małych obrotów, stopniowo je zwiększamy (dla stabilizacji można dodać szczyptę soli). Dosypujemy 55 g cukru łyżka po łyżce, po każdej miksujemy przez 1 minutę. Jak już cały będzie dodany, ubijamy jeszcze przez 2 minuty albo do czasu aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C w trybie grzania góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, kroimy je w plastry lub urywamy kawałki, wylepiamy nimi blaszkę. Nakłuwamy je widelcem. Na kruche ciasto przekładamy masę serową – na wierzchu układamy brzoskwinie. Na nie nakładamy ubite białka. Na koniec wyjmujemy 2 części ciasta z zamrażalnika. Ścieramy je na na tarce o dużych oczkach, na warstwę pianki.

ZjedzPięknie krok 6
Sernik z brzoskwiniami wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Jak będzie gotowy lekko uchylamy drzwiczki, ale ciasto zostawiamy w środku, na 10 minut. Potem można wyjąć je bezpiecznie ze środka. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Sernik najlepiej jest kroić, jak jest zimny.

ZjedzPięknie


