Porady:
- Do przygotowania sernika z delicjami można wykorzystać ciastka z galaretką o dowolnym smaku – pomarańczowym, wiśniowym, malinowym, jagodowym czy morelowym.
- Do masy serowej można dodać zarówno samodzielnie zmielony ser, jak i jakościowy ser z wiaderka do wypieków.
- Śmietanka potrzebna do przygotowania masy serowej na sernik z delicjami w środku powinna być dobrze schłodzona.
- Podany powyżej przepis na sernik z delicjami można modyfikować na kilka sposobów. Ciasto można przygotować zarówno na bazie biszkoptu kakaowego, jak i klasycznego biszkoptu jasnego. Do jego przełożenia można wykorzystać dżem morelowy, brzoskwiniowy, pomarańczowy, truskawkowy, porzeczkowy lub inny, ulubiony. Wierzch sernika można oblać klasyczną polewą na bazie czekolady gorzkiej lub jej słodszą wersją przygotowywaną z czekolady białej.
- Zastanawiacie się, ile kalorii ma kawałek sernika z delicjami? Choć oczywiście dokładna wartość kcal w 100 g może się wahać w zależności od wielu czynników, przyjmuje się, że jest to około 260 kalorii.
- Gotowy sernik z delicjami na biszkopcie należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa on świeżość nawet do 4 dni.
- Jeśli powyższy przepis przypadł wam do gustu, koniecznie sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na ciasta z delicjami.
Notka redakcyjna:
Sernik z delicjami – inne sposoby przygotowania
Połączenie kremowej masy serowej, puszystego biszkoptu kakaowego i popularnych ciasteczek z galaretką to prawdziwy hit wszystkich, rodzinnych spotkań. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Co ważne, można przyrządzić je na kilka sposobów. Jeśli w kuchni stawiacie na prostotę, możecie pokusić się o zrobienie sernika z delicjami bez pieczenia. W tej wersji spód przygotowuje się na bazie ciasteczek owsianych i stopionego masła. Wystarczy połączyć oba składniki, a następnie powstałą masę wysypać na dno foremki. Po wyrównaniu, przykrywa się ją naprzemiennie warstwami masy serowej i delicji. Przed podaniem ciasto chłodzi się w lodówce przez około 2–3 godzinny.
Dużą popularnością cieszy się także sernik na delicjach. W tej wersji ciasteczka z galaretką pełnią rolę spodu, na którym układa się warstwę masy serowej. Po oblaniu polewą czekoladową, całość smakuje wprost fantastycznie. Przepis jest prosty i szybki, a efekty z pewnością zachwycą wszystkich domowników.
Polecamy spróbować także sernik z delicjami i galaretką. W tej wersji ciastka należy ułożyć na biszkopcie posmarowanym ulubionym rodzajem dżemu. Kolejną warstwę ciasta stanowi kremowa masa sernikowa na bazie dobrze zmielonego twarogu sernikowego, cukru, ekstraktu waniliowego, śmietanki kremówki i żelatyny. Na jej wierzch wylewa się galaretkę owocową.
Przepis na sernik z delicjami w środku w wersji bezglutenowej i wegańskiej
Chcecie dostosować podany powyżej przepis do wymagań diety bezglutenowej? Żaden problem! Wystarczy zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i ziemniaczanej. Trzeba również upewnić się, że używany przez nas proszek do pieczenia oznaczony jest certyfikatem przekreślonego kłosa. Zamiast oryginalnych biszkoptów z galaretką należy sięgnąć po ich bezglutenowe odpowiedniki. Są one dostępne w większości hipermarketów i sklepów ze zdrową żywnością.
Jeśli zaś chcecie przyrządzić sernik z delicjami w wersji wegańskiej, biszkopt możecie upiec na bazie mieszanki mąki pszennej (375 g), cukru drobnego (125 g), sody oczyszczonej (4 g), proszku do pieczenia (1 łyżeczka), mleka sojowego (250 ml), octu jabłkowego (10 ml) oraz oleju (80 ml). Z kolei masę serową możecie zrobić z gęstej części mleczka kokosowego, jogurtu sojowego (100 g), oleju kokosowego (25 g), cukru (12 g), ekstraktu waniliowego (4 g) oraz galaretki agar-agar rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody. Wegańskie delicje można zakupić w sklepach z roślinną żywnością lub przygotować samodzielnie.