
Sernik z gruszkami
- gruszki: 4 szt.
- mąka pszenna: 530 g
- masło: 250 g
- cukier puder: 100 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- cynamon: 5 g
- żółtko: 5 szt.
- twaróg: 750 g
- śmietana 30%: 200 ml
- jajka: 4 szt.
- imbir: 5 g
- cukier drobny: 200 g
- budyń waniliowy: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie gruszek: myjemy je i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je wzdłuż na 6 części.
krok 2
Ciasto na spód: mąkę (0,5 kg) przesiewamy do misy. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Wsypujemy proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon i dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto w kulę.
krok 3
Zapiekanie spodu: rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, robiąc małe dziurki na całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. Zapiekamy w temperaturze 180°C.
krok 4
Masa serowa: twaróg na sernik z gruszkami miksujemy lub blendujemy ze śmietanką, dodając ją stopniowo. Rozdzielamy żółtka od białek. W osobnej misce ucieramy żółtka z drobnym cukrem przez 10 min, a następnie dodajemy naprzemiennie ser i sypki budyń.
krok 5
Białka: ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i wsypujemy mielony imbir. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Na podpieczony spód układamy gruszki i zalewamy je serową masą.
krok 6
Pieczenie: sernik z gruszkami pieczemy w temperaturze 160°C przez 60 min. Gotowe ciasto stopniowo studzimy – najpierw w zamkniętym piekarniku przez 10 min, potem w lekko uchylonym – przez 15 min. Następnie odkładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na noc.

