
Sernik z jagodami
- borówki amerykańskie: 350 g
- herbatniki: 220 g
- masło: 100 g
- twaróg: 500 g
- mascarpone: 250 g
- cukier: 145 g
- budyń śmietankowy: 40 g
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Borówki myjemy, a następnie osuszamy. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce.
krok 2
Spód ciasta: herbatniki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy je na proszek. Masło przekładamy do rondelka oraz podgrzewamy, aż się roztopi. Na końcu łączymy je z ciasteczkami. Ciasto wykładamy na dno tortownicy. Wyrównujemy je i lekko dociskamy.
krok 3
Masa serowa: twaróg przenosimy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier oraz budyń śmietankowy. Łączymy składniki ze sobą za pomocą miksera. Na końcu wbijamy jajko i mieszamy masę.
krok 4
Pieczenie: gotową masę przekładamy do tortownicy. Całość wyrównujemy szpatułką, a następnie wierzch posypujemy 250 g borówek. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia.
krok 5
Podanie: sernik z jagodami wyjmujemy z formy i posypujemy go z wierzchu pozostałymi owocami.

