
Sernik z kajmakiem
- ciastka maślane: 150 g
- orzeszki ziemne: 20 g
- orzechy włoskie: 50 g
- masło: 150 g
- ser z wiaderka: 1 kg
- jajka: 5 szt.
- masa kajmakowa: 460 g
- budyń śmietankowy: 40 g
- śmietana 30%: 100 ml
- żelatyna: 4 g
- woda: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: nagrzewamy go do 170°C.
krok 2
Rozdrabnianie: 50 g masła roztapiamy, studzimy. 50 g orzechów włoskich miksujemy w malakserze lub blenderze na drobno. Przekładamy do miski. Ciasteczka owsiane rozdrabniamy tak samo jak orzechy. Łączymy z orzechami. Wlewamy przestudzone masło. Mieszamy.
krok 3
Forma: tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Aby pergamin dobrze przylegał do boków, najlepiej posmarować je olejem. Papier wówczas przyklei się do ścianek.
krok 4
Spód ciasteczkowy: dno foremki wylepiamy masą orzechowo-ciasteczkową. Wyrównujemy i pieczemy na środkowej półce przez 15 minut. Wyjmujemy. Następnie zmniejszamy temp. do 160°C.
krok 5
Masa serowa: 100 g masła roztapiamy, studzimy. Ser umieszczamy w misie miksera, wbijamy 5 jajek, dodajemy: budyń bez cukru, płynne, chłodne masło oraz 260 g kajmaku o smaku orzechowym. Całość miksujemy, aż masa będzie jednolita i aksamitna. Ser wykładamy na podpieczony spód i pieczemy sernik z masą kajmakową na środkowej półce przez 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Pozwalamy, aby nasz sernik z kajmakiem powoli stygł.
krok 6
Krem kajmakowy: żelatynę przesypujemy do 50 ml wrzątku, mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Schłodzoną kremówkę 36% ubijamy na sztywno. Gdy śmietanka będzie już gotowa, dodajemy po 1 łyżce kajmaku, po każdej porcji chwilę miksując. Do kremu wlewamy przestudzoną żelatynę, składniki łączymy.
krok 7
Wykończenie sernika z kajmakiem: krem przekładamy na wystudzony sernik. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

