
Sernik z makiem
- mąka pszenna: 325 g
- żółtko: 2 szt.
- masło: 250 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- cukier puder: 125 g
- masa makowa: 250 g
- jajka: 5 szt.
- bułka tarta: 40 g
- masa serowa: 1 kg
- budyń waniliowy: 80 g
- aromat migdałowy: 2 ml
- cukier drobny: 30 g
- czekolada deserowa: 100 g
- śmietana 30%: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: z mąki pszennej (325 g), proszku do pieczenia (5 g), zimnego masła (125 g) - siekamy je nożem, cukru pudru (125 g) oraz żółtek (2 szt.) szybko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 minut.
krok 2
Podpiekanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie blachę na ciasto smarujemy tłuszczem, np. masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10–15 minut.
krok 3
Masa makowa: mak z puszki wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Opcjonalnie można dodać bakalie.
krok 4
Białka: oddzielamy je od żółtek (zostawiamy je do masy serowej). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
krok 5
Masa serowa: miękkie masło (125 g) ucieramy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Nie przerywamy miksowania i dodajemy żółtka (4 szt.), a następnie partiami ser. Dolewamy kilka kropel olejku migdałowego i wsypujemy – mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
krok 6
Układanie warstw: na podpieczony spód wykładamy masę makową i wyrównujemy. Na nią wylewamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy po całości.
krok 7
Pieczenie: sernik z makiem wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy go 60 minut.
krok 8
Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 50 ml śmietany 30% - rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nakładamy na wystudzony seromak.

