Porady:
- Składniki na sernik z malinami powinny mieć temperaturę pokojową, poza masłem, które musi być zimne.
- Wierzch ciasta można udekorować na różne sposoby. Pięknie prezentuje się po oblaniu go polewą z gorzkiej czekolady. Można go też obsypać płatkami migdałów lub prażonymi wiórkami kokosowymi. Polecamy również spróbować sernika z malinami i kruszonką lub z bezą na wierzchu.
- Aby otrzymać bezglutenowy sernik z malinami, wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną jej odpowiednikiem pozbawionym glutenu, takim jak mąka ryżowa, kukurydziana czy ziemniaczana. W tym celu można również przygotować sernik z malinami bez spodu.
- Podany w przepisie cukier można zastąpić jego zdrowszym odpowiednikiem. Dobrze sprawdzi się w tym celu ksylitol lub stewia.
- By zapobiec opadnięciu sernika pieczonego z malinami, należy studzić go stopniowo. Początkowo przy lekko otwartych drzwiach piekarnika, następnie w temperaturze pokojowej, a dopiero na końcu w lodówce.
- Twaróg na sernik możemy zmielić samodzielnie. Najlepszy będzie tłusty lub półtłusty. Powinien on również być dobrze zmielony, przynajmniej dwukrotnie.
- Jeżeli ciasto zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć je warstwą folii aluminiowej.
- Sernik z malinami może być przechowywany w temperaturze pokojowej możemy jeść przez 2 dni. Trzymany w lodówce postoi 4 dni. Można go również mrozić, zachowa świeżość przez 3 miesiące. Przed włożeniem do zamrażalnika, polecamy owinąć go folią spożywczą lub przełożyć do zamykanego pojemniczka. Po wyjęciu, należy rozmrażać go w lodówce.
Notka redakcyjna:
Sernik z malinami mrożonymi czy świeżymi?
Puszysty sernik z malinami można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sporo osób zastanawia się jednak, jak przygotować niezbędne owoce. Nie jest to wymagające ani czasochłonne zadanie. Świeże maliny wystarczy starannie przepłukać i osuszyć, po czym w zasadzie można je już dodawać do ciasta.
Czy sernikowe wypieki udadzą się jednak także z malinami mrożonymi? Akurat te konkretne owoce wyjątkowo dobrze znoszą zabieg mrożenia, co przekłada się na zachowywanie przez nie pełni walorów smakowych. Należy jedynie pamiętać, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć je z zamrażarki, rozmrozić w lodówce i odlać glazurę. Jeśli zależy nam na czasie, można ten proces przyspieszyć, stosując specjalne metody:
- rozmrażanie w piekarniku lub w mikrofalówce - sposób ten możemy wykorzystać, jeśli nasze urządzenia są wyposażone w program rozmrażania.
- rozmrażanie wodą - maliny przelewamy letnią wodą, zostawiamy do odcieknięcia.
Przepis na sernik z wiaderka z malinami
Tajemnicą sukcesu każdego sernika jest oczywiście dobrze wykonana masa serowa. Robi się ją z twarogu sernikowego (kupowanego w kostce albo w wiaderku), który można ewentualnie zastąpić - przynajmniej częściowo - serkiem mascarpone. W proporcji z naszego przepisu, dodajemy 500 g twarogu i 250 g serka włoskiego. Oczywiście, składniki na masę nie muszą być zawsze identyczne. Sporo zależy od tego, jaki efekt końcowy pragnie się osiągnąć.
Jaki spód do sernika?
W zależności od przepisu, różnić się może również sposób przygotowania spodu ciasta. W sernikach w takim charakterze występują zazwyczaj:
- biszkopty,
- herbatniki,
- kruche ciastka,
- krakersy,
- masa bakaliowa - ze zmielonych daktyli i nerkowców,
- spód czekoladowy - do kruchego ciasta dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodną lub posiekaną. Odpowiednie będzie też dobrej jakości kakao.
Ciastka, herbatniki i krakersy można wcześniej pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Sernik z malinami na zimno to świetna alternatywa, nie wymaga w ogóle pieczenia. To idealna propozycja na gorące dni, ale też dla osób, które nie mają piekarnika.
Osoby całkowicie początkujące mogą skorzystać z przepisu na sernik bez spodu. Bardzo ułatwi im to pracę, nie psując przy tym wcale rezultatu. Będzie też zawierał nieco mniej kalorii.