
Sernik z marakują
- ciastka maślane: 375 g
- masło: 90 g
- twaróg: 1000 g
- mleko skondensowane: 400 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- mąka ziemniaczana: 12 g
- mąka pszenna: 10 g
- marakuja: 6 szt.
- żelatyna: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki: wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
krok 2
Piekarnik: nagrzewamy do 160°C.
krok 3
Spód na sernik z marakują: masło roztapiamy, studzimy. Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka i masło wkładamy do malaksera i miksujemy do otrzymania ciasteczkowej masy, która konsystencją przypomina piasek. Wysypujemy całość do formy i uklepujemy, tworząc spód i rant ciasta. Schładzamy w lodówce do czasu przygotowania sera.
krok 4
Forma: dół i boki dwukrotnie owijamy folią spożywczą. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i należy zabezpieczyć formę przed dostaniem się wody do środka. Takie pieczenie zmniejsza ryzyko popękania powierzchni ciasta.
krok 5
Ser: mielimy trzykrotnie i przekładamy do miski. Wbijamy jajka, wlewamy mleko skondensowane słodzone, ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąki: ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy, np. rózgą, tylko do połączenia się składników.
krok 6
Pieczenie sernika z marakują: tortownicę wkładamy do większej formy wypełnionej wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. Pieczemy na środkowej półce przez 60 minut. Gotowy sernik ma ściętą górną powierzchnię. Pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku. Następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (do czasu przygotowania sernika z marakują nie doliczyliśmy czasu chłodzenia wypieku).
krok 7
Polewa: żelatynę zalewamy minimalną ilością wody, tylko tyle, żeby była przykryta, odstawiamy do napęcznienia. Owoce marakui przekrawamy, wyciągamy miąższ do garnuszka, podgrzewamy prawie do wrzenia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Po przestudzeniu i lekkim schłodzeniu polewamy nią sernik.

