
Sernik z masłem orzechowym
- jajka: 3 szt.
- olej kokosowy: 7 łyżek stołowych
- mąka ryżowa: 0.75 szklanki
- kakao: 3 łyżki stołowe
- ksylitol: 9 łyżek stołowych
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- twaróg: kg
- jogurt grecki: kg
- masło orzechowe: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Następnie przygotuj spód ciasta: jajko, 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego, mąkę ryżową, kakao, 3 łyżki ksylitolu i sodę oczyszczoną dokładnie zagnieć w dużej misce. Powstałą masą wylep dno tortownicy i wstaw na 8 minut do nagrzanego piekarnika.

krok 2
Przygotuj masę na sernik z masłem orzechowym: 0,5 kg twarogu, 0,25 kg jogurtu greckiego, 2 jajka i 5 łyżek ksylitolu zblenduj na gładką, kremową masę i wylej na podpieczony wcześniej spód ciasta. Ponownie wstaw sernik do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż włożony do ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy). Po upieczeniu ciasto wystudź i wstaw do lodówki.

krok 3
Polewa na sernik z masłem orzechowym: 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego i jedną łyżkę ksylitolu rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na ostudzone ciasto. Przed podaniem wstaw sernik do lodówki na około 2-3 godziny.



