
Sernik z masłem orzechowym (bez pieczenia)
- masło: 60 g
- ciastka maślane: 175 g
- ricotta: 500 g
- masło orzechowe: 175 g
- cukier: 600 g
- cytryna: 1 szt.
- mleko: 150 ml
- śmietana 30%: 270 ml
- brązowy cukier: 25 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal743
- tłuszcz52g
- tłuszcz nasycony22g
- węglowodany53g
- błonnik2g
- białko19g
Sposób przygotowania
krok 1
Forma: natłuszczamy ją i umieszczamy na niej folię spożywczą, wygładzając wszelkie zagniecenia.
krok 2
Masło i herbatniki: tłuszcz rozpuszczamy na patelni, a ciastka kruszymy na drobno. Następnie mieszamy je z masłem i wykładamy na formę, mocno dociskając do podstawy. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Żelatyna: 5 listków żelatyny namaczamy w wodzie na czas przygotowywania masy.
krok 4
Złoty syrop: wyciskamy sok z cytryny. 100 g cukru i 25 ml wody umieszczamy w małym garnuszku. Podgrzewamy na małym palniku do uzyskania ciemnozłotego koloru. Cukru nie należy mieszać. Zdejmujemy z palnika i ostrożnie wlewamy 300 ml wrzątku (reakcja będzie natychmiastowa). Dodajemy 500 g cukru i sok z 1 cytryny. Ponownie umieszczamy garnuszek na palniku i na małym ogniu gotujemy około 40 minut. Nie mieszamy. Gotowy syrop przelewamy do słoiczka lub buteleczki. Po wystygnięciu konsystencją będzie przypominał miód. Jeżeli okaże się, że syrop jest zbyt gęsty, należy przełożyć go do garnuszka, podgrzać i dodać odrobinę wody.
krok 5
Masa serowa: ricottę umieszczamy w misce, a następnie dodajemy masło orzechowe i złoty syrop (175 g). Ponieważ ricotta ma lekko ziarnistą konsystencję, należy ją na tym etapie zblendować, aby uzyskać gładszą strukturę, jeśli na takiej nam zależy.
krok 6
Dodawanie żelatyny: listki wyjmujemy z wody i wkładamy do rondla z mlekiem. Bardzo delikatnie podgrzewamy, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przelewamy mleko do masy serowo-orzechowej, a następnie całą przekładamy na spód z pokruszonych ciastek. Schładzamy do czasu stwardnienia.
krok 7
Mrożenie: schłodzone ciasto zabezpieczamy folią spożywczą, a następnie owijamy nią całą formę. Wstawiamy do zamrażalnika.
krok 8
Rozmrażanie: sernik przekładamy do lodówki na noc.
krok 9
Orzechy z karmelu: na głębokiej patelni rozpuszczamy 100 g cukru 5 ml ml wody (1 łyżka stołowa) - należy mieszać cukier od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Dodajemy 10 g masła i szczyptę soli. Wsypujemy orzechy (140 g) i dokładnie mieszamy, aby orzechy pokryły się karmelem. Całość przekładamy na folię spożywczą i po ostygnięciu siekamy na małe kawałki.
krok 10
Podanie: sernik z masłem orzechowym ostrożnie wyjmujemy z formy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Smarujemy ciasto śmietaną i całość posypujemy kruszonką z orzechów w karmelu.

