
Sernik z musem malinowym
- masło: 80 g
- herbatniki: 160 g
- twaróg: 1000 g
- mąka ziemniaczana: 40 g
- cukier drobny: 260 g
- jajka: 5 szt.
- śmietanka: 80 ml
- maliny: 300 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie tortownicy: sernik pieczemy w kąpieli wodnej, co wymaga specjalnego zabezpieczenia formy. Spód okrągłej blaszki, o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Upewniamy się, że tortownica jest szczelna. Następnie owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową.
krok 2
Spód: masło wkładamy do niewielkiego garnka i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż się roztopi. W międzyczasie rozdrabniamy herbatniki w malakserze. Następnie wlewamy do nich płynne masło i mieszamy za pomocą szpatułki. Gotową masę ciasteczkową wsypujemy na spód tortownicy, wyrównujemy dłonią i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
krok 3
Mus malinowy: owoce miksujemy za pomocą blendera. Następnie przecieramy je przez sito i łączymy z 40 g cukru.
krok 4
Masa serowa: w dużej misce umieszczamy biały ser, mąkę ziemniaczaną, 220 g cukru, jajka oraz śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
krok 5
Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.
krok 6
Łączenie warstw: masę serową wylewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Następnie nakładamy łyżeczką mus malinowy. Za pomocą wykałaczki rozprowadzamy go po powierzchni, tworząc wzorki. Formę z sernikiem ustawiamy w szerokim żaroodpornym naczyniu. Następnie wlewamy do niego wodę, tak żeby sięgała do połowy wysokości blaszki z ciastem.
krok 7
Pieczenie: sernik z musem malinowym pieczemy przez 15 minut w 180°C, a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C. Po około 90 minutach ciasto powinno być gotowe. Zostawiamy je na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy je i odstawiamy na blat do całkowitego wystudzenia. Na końcu wstawiamy sernik do lodówki na przynajmniej 8 godzin (czas ten nie został wliczony do czasu przygotowania deseru).

