
Sernik z musem truskawkowym
- herbatniki: 190 g
- twaróg: 500 g
- masło: 50 g
- mascarpone: 500 g
- cukier: 300 g
- jajka: 5 szt.
- budyń śmietankowy: 40 g
- sok z cytryny: 30 ml
- cukier puder: 80 g
- żelatyna: 10 g
- śmietana 30%: 500 ml
- truskawki: 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do głębokiego naczynia. Truskawki myjemy, osuszamy, a następnie usuwamy z nich szypułki. Ser mielimy przynajmniej dwa razy w maszynce.
krok 2
Spód: herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło wrzucamy do garnka i podgrzewamy je, aż się roztopi. Następnie łączymy je z ciasteczkami. Gotową masę przekładamy do formy i wykładamy nią spód.
krok 3
Sernik: do dużej miski wrzucamy twaróg, mascarpone, cukier i budyń. Składniki łączymy ze sobą. Następnie, nie przerywając mieszania, dodajemy stopniowo jajka. Gotową masę przekładamy na spód i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 110°C oraz pieczemy sernik jeszcze przez 1,5 godziny.
krok 4
Truskawki: wrzucamy je do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera na gładką masę. Na głębokim naczyniu układamy sitko. Przekładamy na nie owocowy mus i przecieramy go. Powstały płyn łączymy z sokiem z cytryny oraz 30 g cukru pudru.
krok 5
Żelatyna: wsypujemy ją do miseczki i zalewamy 50 ml wody. Następnie odkładamy ją na 10 minut. Po tym czasie przekładamy ją do rondelka oraz podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Następnie zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy do żelatyny trzy łyżeczki musu i mieszamy dokładnie. Na końcu łączymy ją z resztą zblendowanych truskawek.
krok 6
Śmietanka: wlewamy ją do miski. Całość ubijamy na sztywny krem, dodając stopniowo 50 g cukru pudru. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z musem truskawkowym. Gotową masę przekładamy na wierzch ostudzonego sernika i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin.
krok 7
Podanie: sernik z musem truskawkowym wyjmujemy z formy i wykładamy na talerz. Deser dekorujemy kawałkami bezy oraz płatkami kwiatów.

