Porady:
- Ciasto kruche możemy zagnieść za pomocą robota kuchennego. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie i krótko wyrobić za pomocą przeznaczonych do tego końcówek. Jeśli nie mamy takiego przyrządu, możemy posiekać masło z suchymi składnikami w malakserze, a następnie szybko zagnieść je rękami.
- Sernik z bezą nie tylko najlepiej się prezentuje, ale również wybornie smakuje udekorowany cukrem pudrem i świeżymi owocami – rekomendujemy wykorzystać borówki, ale równie dobrze sprawdzą się maliny, poziomki, jagody lub truskawki.
- Masę serową najlepiej przygotować na bazie tłustego twarogu. Jeśli chcemy, żeby była nieco lżejsza, możemy dodać do niej serek mascarpone. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy wykorzystali ser z wiaderka, ale jeśli chcemy użyć zwykłego twarogu, przepuśćmy go 3 razy przez maszynkę do mielenia.
- Do masy na sernik z bezą możemy dodać dowolny aromat do ciasta, na przykład śmietankowy, migdałowy lub rumowy.
- Jeśli chcemy upewnić się, że beza nie opadnie, sernik możemy zostawić w wyłączonym piekarniku na godzinę po upieczeniu. Dzięki temu jego temperatura będzie spadać w bardzo wolnym tempie.
Notka redakcyjna:
Sernik z bezą na wierzchu – inne wersje
Sernik bezowy to niezwykle kremowy wypiek i choć jest to jego ogromna zaleta, czasem możemy mieć ochotę jednocześnie na coś kwaśnego, czekoladowego lub chrupiącego. Dobrze się składa, że sernik z bezą może występować pod różnymi postaciami. Oto kilka przykładów.
- Sernik z brzoskwiniami i bezą – na masie serowej lądują pokrojone brzoskwinie w syropie. Wzbogacają wypiek nie tylko o owocową słodycz, ale także kolejną strukturę, która odcina się od kremowej konsystencji. Brzoskwinie możemy równie dobrze zastąpić malinami lub truskawkami.
- Cytrynowy sernik z lemon curd i bezą – to kolejna owocowa odsłona, ale zamiast świeżych jagód lub brzoskwiń z puszki występuje wyrazisty krem cytrynowy wywodzący się z angielskiej tradycji cukierniczej.
- Sernik z bezą kokosową – do piany z białek wystarczy dodać wiórki kokosowe. Możemy także użyć mąki kokosowej do upieczenia spodu. Taki sernik kokosowy to ciekawa wariacja, którą warto wypróbować także na święta.
- Sernik królewski z bezą – kruchy spód występuje tutaj w odsłonie kakaowej lub czekoladowej. Pianę z białek możemy posypać orzechami włoskimi lub ciastem startym na grubych oczkach tarki.
- Sernik z wiaderka bez spodu z bezą na wierzchu – to chyba najprostsza i najszybsza wersja tego ciasta. Nie tylko ułatwiamy sobie zadnie, używając gotowej masy serowej, ale także nie musimy przyrządzać kruchego ciasta. Pod pierzynką z białek znajduje się tutaj tylko kremowy sernik.
Sernik z bezą bez pieczenia
Często zdarza się, że szukamy prostych rozwiązań i wpisujemy w wyszukiwarkę frazy takie jak „sernik bez pieczenia z serka z wiaderka”. Na szczęście przepisów dla leniuchów jest mnóstwo i dotyczy to także sernika z bezą. Żeby nie trzeba było umieszczać go ani na chwilę w piekarniku, wystarczy zrobić spód z herbatników lub pokruszonych ciasteczek i masła. Pianę z białek możemy przyrządzić w kąpieli wodnej. Powstanie w ten sposób tzw. beza szwajcarska. Następnie podpiekamy ją za pomocą palnika kuchennego, który najczęściej wykorzystuje się do karmelizowania cukru na crème brûlée. Miłośnikom szybkich serników polecamy także przyrządzić sernik z mascarpone bez pieczenia na herbatnikach.
Jak zrobić sernik z rosą? Czym się różni od niego tradycyjny sernik z bezą?
Sernik rosa, inaczej złota rosa, łzy lub po angielsku angel's tears (anielskie łzy), jest ciastem bardzo podobnym do klasycznego sernika z bezą. Żeby jednak pojawiły się na nim charakterystyczne kropelki, muszą zostać spełnione pewne warunki. Piana z białek nie może piec się zbyt długo. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zanim jeszcze powstanie właściwa beza. Anglojęzyczne źródła określają zresztą wierzch tego wypieku raczej jako puszysty suflet, a nie jako meringue. Żeby powstały złote kropelki, gorący sernik trzeba od razu przykryć i odstawić w zimne miejsce. Następuje wtedy kondensacja spowodowana różnicą temperatur. Beza na wierzchu sernika z rosą ma też inny, bardziej spłaszczony kształt. Najczęściej tworzy się na niej rowki za pomocą widelca, co także ułatwia formowanie się „łez”.