Porady:
- Pamiętajmy, żeby nie miksować masy serowej zbyt długo, inaczej za bardzo ją napowietrzymy i ciasto popęka w trakcie pieczenia.
- Bardzo szybka i niezwykle prosta wersja deseru to sernik z rabarbarem bez spodu i z twarogiem z wiaderka.
- Jeśli chcemy, żeby nasz wypiek był słodszy, możemy połączyć rabarbar z dżemem malinowym lub świeżymi, sezonowymi owocami.
- Sernik z rabarbarem będzie mniej kaloryczny, jeśli zamiast cukru użyjemy słodzika w postaci ksylitolu lub erytrolu. Warto wybierać łodygi o ciemno-czerwonej barwie, które są słodsze. Nie trzeba wtedy dodawać dużych ilości cukru do ciasta.
- Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca i to wtedy najczęściej pojawiają się na naszych stołach aromatyczne, słodko-kwaśne wypieki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przyrządzić taki sernik jesienią lub zimą. Możemy wtedy wykorzystać mrożony rabarbar. Trzeba go odpowiednio przygotować, kiedy jest świeży. Kroimy łodygi w mniejsze kawałki i blanszujemy je, czyli zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy je i wkładamy do woreczków foliowych. Przechowujemy w zamrażarce przez 6 miesięcy.
- Ciasto kruche możemy wzbogacić za pomocą kakao lub mąki kokosowej. Są to smaki, które świetnie współgrają z kwaskowym rabarbarem.
- Ciekawym pomysłem na efektowny deser jest wymieszanie masy serowej z syropem z rabarbaru. Nabiera wtedy pięknej, różowej barwy. Taki wypiek idealnie komponuje się z polewą z białej czekolady.
Notka redakcyjna:
Sernik z rabarbarem – dodatki
Proponujemy przepis na pyszny, sezonowy wypiek w wersji podstawowej, z trzema prostymi warstwami – kruchym spodem, masą serową z mascarpone i rabarbarem. Możemy jednak wzbogacić go różnymi dodatkami. Przygotowując się na przyjęcie w ogrodzie, warto upiec na przykład:
- sernik z rabarbarem i truskawkami – w ciepły, wiosenny lub letni dzień to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest słodki i kwaśny jednocześnie, korzysta z dobrodziejstwa majowych zbiorów. Trudno o bardziej sezonowy deser.
- sernik z rabarbarem i kruszonką – to nieskomplikowany dodatek, który często wykorzystuje się w ciastach owocowych. Żeby udekorować sernik rabarbarowy w ten sposób, wystarczy posypać go startym na tarce kruchym ciastem przed włożeniem do piekarnika lub sporządzić prostą kruszonkę z mąki, masła i cukru.
- sernik z rabarbarem i imbirem – świeżo starty korzeń imbiru wzbogaca wypiek o pikantną nutkę. Warto dodać także inne przyprawy korzenne, na przykład cynamon.
Sernik z rabarbarem i inne wiosenne słodkości
Rabarbar to inaczej rzewień – tak go kiedyś nazywano. Można z niego zrobić naprawdę sporo smacznych rzeczy. Latem często pojawia się jako niezwykle orzeźwiający kompot z rabarbaru do obiadu. Możemy również zrobić z niego lemoniadę z miodem. Jeśli chodzi o wypieki, sernik z rabarbarem to rozkoszny deser na każdą okazję, ale warto także wypróbować:
- rabarbar pod kruszonką – najlepiej smakuje na ciepło, dopiero wyjęty z piekarnika. Warto serwować go z gałką lodów śmietankowych.
- ciasto z rabarbarem i budyniem – na półkruchym spodzie, posypane rumianą, chrupiącą kruszonką.
- muffinki rabarbarowe – błyskawiczny przepis na pyszny deser. Zrobienie go zajmuje niecałą godzinę, a efektem są słodkie, puszyste kąski do zabrania na wynosi do pracy lub szkoły. Można je polać czekoladą lub lukrem.
- ciasto drożdżowe z rabarbarem – niezwykle puszysty i satysfakcjonujący wypiek z kwaskowym elementem. Można go przyrządzić w dużej blaszce lub w formie jednoporcjowych drożdżówek na pyszne drugie śniadanie.
Na śniadanie proponujemy przyrządzić racuchy z rabarbarem oprószone cukrem pudrem lub polane syropem z agawy. Żeby dłużej cieszyć się smakiem tej sezonowej rośliny, polecamy zrobić z niej dżem.
Sernik na zimno z rabarbarem
Nie ma lepszego deseru na upalne dni niż sernik na zimno. Z powodzeniem można go przyrządzić w wersji z rabarbarem. Żeby wyeliminować konieczność używania piekarnika, wystarczy, że zamienimy kruche ciasto na spód z maślanych herbatników lub krakersów. Kremowa masa na zimno powstanie, jeśli twaróg, serek mascarpone i śmietankę połączymy z żelatyną. Weganie mogą użyć jej roślinnego odpowiednika, czyli agar-agar. Rabarbar – gwiazdę naszego deseru – możemy ułożyć na ciasteczkowym spodzie i zalać masą lub stworzyć efektowną galaretkę, która ukoronuje sernik. Warto dodać sezonowe owoce, takie jak truskawki i poziomki.
Rabarbar – właściwości
W Polsce rabarbar uważany jest za warzywo, ale są kraje, na przykład USA, w których opisuje się go jako owoc. Jest cennym źródłem wielu witamin: A, E i C, a także potasu i fosforu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Ceniony jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Obniża poziom cholesterolu i opóźnia proces starzenia się komórek. Gdyby tego było mało, jest na dodatek niskokaloryczny. Jednak ze względu na wysokie stężenie kwasu szczawiowego powinien być jedzony z umiarem, zwłaszcza przez osoby zmagające się chorobami nerek i kobiety w ciąży. Największa ilość kwasu znajduje się w liściach, ale w kuchni najczęściej wykorzystuje się same łodygi.