
Sernik z serków homogenizowanych
- mąka pszenna: 200 g
- masło: 300 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- cukier: 250 g
- jajka: 7 szt.
- serek homogenizowany: 1 kg
- cukier waniliowy: 5 g
- budyń waniliowy: 90 g
Sposób przygotowania
krok 1
Spód: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy je nożem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, 100 g cukru i 2 jajka. Szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki.
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 3
Pieczenie spodu: wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim dno przygotowanej blachy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10–12 min.
krok 4
Masło do masy serowej: pozostałe masło (100 g) przekładamy do rondelka, roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
krok 5
Masa serowa: serki homogenizowane przekładamy do dużej miski, dodajemy 5 jajek, 150 g cukru zwykłego i cukier waniliowy. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach. Dodajemy budyń waniliowy w proszku, roztopione masło i ponownie mieszamy.
krok 6
Pieczenie sernika w całości: na zarumieniony spód przekładamy masę serową. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170°C i pieczemy przez 60 min.
krok 7
Stopniowe studzenie: po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Sernik z serków homogenizowanych zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
krok 8
Podawanie: przestudzone ciasto przykrywamy polewą czekoladową.

