Porady:
- Sernik z truskawkami najlepiej smakuje na bazie świeżych owoców. Poza sezonem można jednak z powodzeniem zastąpić je mrożonymi truskawkami.
- Krem serowy do sernika z truskawkami bez pieczenia możemy także przygotować na bazie mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem i połową słoika gotowego lub domowego kremu lemon curd. Nada on całości bardziej orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego posmaku.
- Choć sernik na zimno z truskawkami można podawać już po 4 godzinach od przygotowania, najlepiej smakuje na on drugi dzień.
- Do przygotowania sernika z powyższym przepisem, najlepiej użyć serka kremowego, czyli twarożku o zawartości tłuszczu większej niż 15%. Można także lekko zmodyfikować recepturę i przyrządzić równie smaczny sernik na zimno z mascarpone i truskawkami.
- Jeżeli chcecie urozmaicić smak sernika z truskawkami i galaretką, możecie dodać do masy serowej odrobinę ekstraktu waniliowego lub 1/3 tabliczki, pokruszonej na drobne, kawałki czekolady mlecznej czy gorzkiej.
- Latem można lekko zmodyfikować podany przepis i przygotować smaczny sernik z galaretką i owocami, takimi jak np. borówki, maliny, jagody, porzeczki czy jeżyny.
- Jeśli lubicie słodkie wypieki, sernik z czekoladą i truskawkami z pewnością wam posmakuje. Czekoladę możecie pokruszyć i dodać do masy serowej lub rozpuścić i wysmarować nią podpieczony spód.
Notka redakcyjna:
Sernik z truskawkami – inne wersje
Sernik z truskawkami to jeden z popularniejszych wypieków. Nic dziwnego! Połączenie masy serowej i słodkich owoców smakuje wprost obłędnie. Latem warto dodać do niego świeże truskawki – wówczas z pewnością uda się bezbłędnie. W zależności od pory roku i okazji, można go przygotowywać na wiele sposobów.
Jeśli nie przepadacie za smakiem spodów na bazie precelków czy ciasteczek, możecie przygotować bardziej tradycyjny sernik na zimno z truskawkami na biszkopcie. Fanom czekoladowych smaków polecamy też wypróbowanie przepisu na biszkopt kakaowy – świetnie komponuje się on ze smakiem świeżych truskawek.
Inną ciekawą propozycją jest sernik na kruchym spodzie z truskawkami. Oprócz galaretki, owoców i składników na masę serową, od jego zrobienia potrzebne będą: masło, cukier, mąka pszenna, jajko, proszek do pieczenia oraz śmietana 18%.
By przygotować fit sernik na zimno z truskawkami, wystarczy zastąpić podany w przepisie serek kremowy jogurtem greckim. Do masy należy jednak dodać wówczas odrobinę żelatyny lub agar–agar. Dzięki temu zachowa ona pożądaną konsystencję. W takiej wersji można też pokusić się o użycie galaretki pozbawionej cukru.
Sernik pieczony z galaretką na wierzchu – przepis
Choć ciasta bez pieczenia zdecydowanie zyskują na popularności, nie wszyscy za nimi przepadają. Fanom cukierniczej klasyki polecamy sernik pieczony z galaretką i truskawkami. W takim wypadku przygotowanie masy serowej nieco różni się od opisanego powyżej.
2 jajka należy dokładnie ubić z 8 łyżkami cukru oraz jednym opakowaniem cukru wanilinowego. Gdy całość osiągnie pożądaną konsystencję, trzeba połączyć ją z 400 g zmielonego twarogu. Po wymieszaniu dodaje się do niej skórkę cytrynową, 5 łyżek stopionego masła oraz jedno opakowanie budyniu wanilinowego. Gotową masę przekłada się na nieupieczony spód. Tak przygotowany, pieczony sernik z truskawkami, należy umieścić na około 40–45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po wystudzeniu można zalać go tężejącą galaretką.
Warto spróbować także sernika z truskawkami i kruszonką. W takiej wersji spód najlepiej przygotować na bazie puszystego biszkoptu lub kruchego ciasta. Jeśli zdecydujecie się na druga opcję, najprościej przygotować ciasto w większej porcji, a następnie podzielić je na dwie części – jedna posłuży do wylepienia formy, a druga do obsypania wierzchu.
Równie dobrze smakuje sernik z truskawkami i bezą, która fantastycznie komponuje się z pozostałymi składnikami. Wykłada się ją na już niemalże upieczone ciasto. Jej przygotowanie należy zacząć od dokładnego ubicia białek. Następnie stopniowo (łyka po łyżce) dodaje się do niej cukier, cały czas miksując. Gdy osiągnie ona pożądaną konsystencję, przekłada się ją na wierzch wyjętego z piekarnika wypieku. Całość wkłada się z powrotem do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 10–15 minut. Gotowe!