Reklama

Sernik z żurawiną - słodki symbol świąt wielkanocnych

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 margaryna
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa serowa:
1 margaryna
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
5 jajek
1 kg twarogu sernikowego mielonego
80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
5 łyżek suszonej żurawiny

Kroki przygotowania:

1 Ciasto : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na
dwie części (2/3 i 1/3) i schłodzić w zamrażarce przez 1 godz.
2 Masa serowa: miękką margarynę utrzeć ze szczyptą soli i cukrem
pudrem na puch.Następnie dodawać cały czas ucierając po jednym
żółtku.Gdy masa
będzie jednolita dodać w kilku częściach twaróg i cały czas
ucierając dodać budyń i dalej miksować do połączenia wszystkich
składników.Na koniec dodając suszoną żurawinę i pianę ubitą z
pozostałych białek,delikatnie połączyć.
3.Większą część ciasta zetrzeć na dno dużej blachy, wyłożyć
przygotowaną masę serową i na to zetrzeć pozostałą cześć ciasta.
4.Piec w temp.180stopni przez 1godz. i 15minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama