
Sernik zebra
- ser z wiaderka: 1 kg
- masło: 200 g
- jajka: 5 szt.
- budyń waniliowy: 40 g
- budyń czekoladowy: 40 g
- kakao: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Czas przygotowania: do czasu pracy nie doliczyliśmy czasu chłodzenia.
krok 2
Piekarnik: nagrzewamy do 160°C.
krok 3
Foremka: spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 4
Składniki na sernik zebra: wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
krok 5
Masło: rozpuszczamy je na niewielkim ogniu i odstawiamy do przestudzenia.
krok 6
Miksowanie: ser przekładamy do misy miksera, wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione masło oraz budyń śmietankowy. Mieszamy tylko do połączenia składników.
krok 7
Warstwa kakaowa: odkładamy połowę masy. Dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
krok 8
Ciasto: na środek foremki wykładamy 2 łyżki masy jasnej i na to 2 łyżki czekoladowej. I tak naprzemiennie postępujemy do wykorzystania całego ciasta na sernik zebra.
krok 9
Pieczenie: na dno piekarnika wkładamy np. keksówkę z wodą. Blaszkę z ciastem układamy na środkowej półce i pieczemy 110 minut. Po upieczeniu przez 30 minut nie otwieramy piekarnika, następnie uchylamy go, a po 10 minutach sernik możemy już wyjąć. Po wystudzeniu ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

