
Sernikobrownie z malinami
- gorzka czekolada: 200 g
- masło: 200 g
- cukier drobny: 350 g
- jajka: 6 szt.
- mąka pszenna: 120 g
- sól: 2 g
- ser z wiaderka: 700 g
- budyń waniliowy: 40 g
- cukier waniliowy: 16 g
- maliny: 300 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
krok 2
Roztapianie: masło kroimy, a czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu roztapiamy całość, często mieszając. Nie można doprowadzić do zagotowania składników. Studzimy.
krok 3
Foremka: okrągłą blaszkę o wymiarach 24-28 cm lub tortownicę o średnicy 30 cm wykładamy pergaminem.
krok 4
Masa czekoladowa: do misy miksera wbijamy 4 jajka, dodajemy 200 g cukru i całość ubijamy na jasny, gęsty krem. Mąkę pszenną, sól oraz chłodną masę maślano-czekoladową mieszamy do połączenia składników. Cienką warstwę wylewamy na spód foremki.
krok 5
Masa serowa: twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy 2 jajka, 150 g cukru, cukier waniliowy oraz budyń. Całość miksujemy tylko do połączenia składników.
krok 6
Wykończenie: masę serową przelewamy do formy. Nie wlewamy jej na środek, lecz polewamy nią po całości, żeby surowa warstwa czekoladowa nie wypłynęła na wierzch. Przekładamy ciasto czekoladowe. Maliny myjemy, osuszamy i większość układamy na cieście. Pozostawiamy kilka do ozdoby.
krok 7
Pieczenie: sernikobrownie z malinamy wstawiamy na środkową półkę na 50 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy ciasto przez 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.
krok 8
Ozdabianie: brownie z masą serową dekorujemy resztą malin.

