
Sernikobrownie z truskawkami
- gorzka czekolada: 200 g
- jajka: 5 szt.
- masło: 200 g
- cukier: 290 g
- mąka pszenna: 100 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- twaróg: 700 g
- skrobia ziemniaczana: 20 g
- truskawki: 300 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę o wielkości 21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Ser mielimy dwa razy w maszynce. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
krok 2
Czekolada: dzielimy ją na mniejsze kawałki. Wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Dodajemy masło. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oznacza to, że naczynie ze składnikami ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas mieszać czekoladę. Po 15-20 minutach powinniśmy uzyskać płynną masę, którą następnie odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia.
krok 3
Masa czekoladowa: do dużej miski wbijamy 3 jajka. Wsypujemy 130 g cukru. Całość ubijamy mikserem do uzyskania jasnej, puszystej piany. Następnie dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę z masłem. Łączymy składniki ze sobą. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Około ¾ masy czekoladowej przekładamy do formy.
krok 4
Masa serowa: dwa jajka wbijamy do miski. Dodajemy ser, 160 g cukru oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystko mieszamy do momentu, aż uzyskamy krem o jednolitej konsystencji. Całość wykładamy na masę czekoladową znajdującą się w formie.
krok 5
Pieczenie: warstwę serową w formie pokrywamy pozostałą ilością masy czekoladowej. Następnie posypujemy ją truskawkami. Owoce delikatnie wgniatamy w surowe ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z ciastem i odstawiamy, aż ostygnie.
krok 6
Podanie: sernikobrownie z truskawkami kroimy na kwadraty i wykładamy na talerz. Deser dekorujemy świeżymi owocami.

