
Zapiekanka makaronowa z serem
- makaron penne: 500 g
- masło: 4 łyżki stołowe
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- jajka: 2 szt.
- mleko: 1 szklanka
- kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
- śmietana 36%: 0.5 szklanki
- cheddar: 0.5 szklanki
- parmezan: 0.5 szklanki
- gouda: 0.5 szklanki
- mozzarella: 0.5 szklanki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- oregano: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do zapiekanki serowej możemy wykorzystać różne rodzaje makaronu. Najlepszy będzie makaron penne (grube, okrągłe rurki) lub fusilli, czyli popularne świderki. Spaghetti, tagliatelle czy farfalle nie najlepiej sprawdzą się w zapiekance - te radzimy podawać z sosem lub w sałatce.

krok 2
Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło w garnku - na wolnym ogniu, aby masło się nie przypaliło. Cenulę i ząbki czosnku miksujemy na gładką masę w blenderze i dodajemy do roztopionego masła. Całość chwilę podgrzewamy. Jajka roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do garnka. Cały czas mieszając sos, dodajemy do niego mleko, kwaśną śmietanę i śmietanę kremówkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Ścieramy na tarce wszystkie sery i dodajemy do garnka. Mieszamy sos aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

krok 3
Naczynie żaroodporne na zapiekankę makaronową z serem smarujemy masłem i wykładamy ugotowany makaron. Zalewamy sosem serowym, a z wierzchu posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


