
Tarta wytrawna z kukurydzą i makaronem
- mąka: 15 g
- ciasto francuskie: 500 g
- kukurydza konserwowa: 250 g
- śmietana 18%: 250 ml
- cheddar: 100 g
- makaron penne: 50 g
- natka pietruszki: 40 g
- konserwowe ogórki: 300 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal556
- tłuszcz37.2g
- tłuszcz nasycony19.6g
- węglowodany40.6g
- cukry6.6g
- błonnik4.4g
- białko12.5g
Sposób przygotowania
krok 1
Głęboką formę z wyjmowanym dnem (o średnicy ok. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Francuskie ciasto rozwijamy, ⅔ delikatnie rozwałkowujemy (jednak uważamy, żeby nie było zbyt cienkie) i wykładamy nim dno oraz boki formy. Naczynie umieszczamy w lodówce.
krok 2
Ser cheddar (lub inny ulubiony twardy ser, np. edamski) ścieramy na grubych oczkach tarki. Ogórki konserwowe odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy.
krok 3
Do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie bulgotać, wrzucamy makaron (np. kolanka lub inny, ulubiony rodzaj) i gotujemy, aż będzie al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do większej miski. Dodajemy kwaśną śmietanę, starty ser i przestudzony makaron. Dokładnie mieszamy. Jesli chcemy, nadzienie możemy przyprawić odrobiną pieprzu i soli.
krok 5
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C z termoobiegiem).
krok 6
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i wypełniamy ją farszem z makaronu, sera i kukurydzy. Wygładzamy wierzch. Pozostałą część francuskiego ciasta wałkujemy na kształt koła o średnicy ok 1-2 cm większej, niż forma i przykrywamy nim nadzienie. Staramy się delikatnie ścisnąć krawędzie ciasta, żeby je dobrze uszczelnić.
krok 7
Wierzch delikatnie nakłuwamy (dzięki temu podczas pieczenia nie podniesie się zanadto) i posypujemy odrobiną startego sera. Wytrawne ciasto pieczemy przez 40-45 minut, aż będzie rumiane. Gdy będzie gotowe, studzimy je przez ok. 10-15 minut.
krok 8
Tartę wytrawną z kukurydzą i makaronem podajemy jeszcze ciepłą, pokrojoną w trójkąty, z dodatkiem np. świeżej i chrupiącej sałaty ze śmietaną.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

