Porady:
- W przepisie na paluchy serowe wykorzystano dwa arkusze ciasta francuskiego – każdy o wymiarach 25×50 cm i wadze 300 g. Z takiej porcji wychodzi ok. 25. paluchów.
- Warto wybrać ciasto francuskie z dobrym składem – powinno zawierać tylko podstawowe składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Niestety, wiele gotowych półproduktów przygotowywanych jest na bazie utwardzonego oleju palmowego, nie mają żadnych wartości odżywczych i mogą być szkodliwe dla zdrowia.
- Jaki ser wybrać? Paluchy z ciasta francuskiego będą doskonałe z cheddarem lub twardą mozzarellą.
- Starty ser możecie zmieszać z ziołami lub przyprawami, np. ostrą lub słodką papryką.
- Do posmarowania ciasta jajkiem najlepiej jest użyć silikonowego pędzelka lub drewnianego z naturalnym włosiem.
Notka redakcyjna:
Paluchy z ciasta francuskiego – warianty
- Paluchy serowe z boczkiem – na starty ser nakładamy plastry wędzonego boczku i dopiero wtedy nakładamy drugi płat ciasta. Dalszy przepis pozostaje bez zmian.
- Serowe paluchy z pesto – warto je przygotować samodzielnie, poprzez zmiksowanie w blenderze świeżej bazylii z orzechami nerkowca, twardym serem, czosnkiem i oliwą. Do takich paluchów nie potrzebujemy już dodatkowo startego sera żółtego.
- Paluchy serowe ze szpinakiem – w malakserze blendujemy liście szpinaku z serem, oliwą i czosnkiem. Przygotowaną w ten sposób pastę wykładamy na arkusz ciasta. Przykrywamy drugim i skręcamy w spiralę.
- Paluchy z ciasta francuskiego z szynką – możecie zrobić je w podobny sposób jak paluchy z boczkiem lub bez żółtego sera.
Do czego możecie podać paluchy z ciasta francuskiego?
Poniżej kilka naszych propozycji na dania z paluchami serowymi:
- zupa cebulowa – najczęściej jest podawana z grzanką z żółtym serem. Paluchy z ciasta francuskiego z serem są jednak godnym zastępcą,
- zupa krem z czosnku – to również danie, które potrzebuje dodatków. Serowe paluchy możecie oprzeć na brzegach miseczki z zupą, co będzie wyglądać elegancko i efektownie.
Serowe paluchy z ciasta francuskiego pasują też praktycznie do każdej sałatki. Możecie podać je np. do sałatki cezar w zastępstwie chlebowych grzanek. W końcu są rewelacyjne jako samodzielna przekąska – np. podane z sosami, które warto przygotować samodzielnie. Paluchy serowe dobrze smakują z:
Ciasto francuskie na paluchy i nie tylko
Jeżeli chcecie mieć pełną kontrolę nad jakością składników, możecie pokusić się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Nie jest to trudne zadanie, ale na pewno jest czasochłonne. Przygotowanie go polega na naprzemiennym składaniu i chłodzeniu ciasta w lodówce. Cały proces zajmuje ok. 12 godzin.
W naszym artykule pt. Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób przeprowadzamy was krok po kroku przez całą procedurę. Podpowiadamy, jaką mąkę wybrać i jaki wałek sprawdzi się najlepiej. Z taką pomocą na pewno będzie wam łatwiej.