Reklama

Jesienne ciasteczka - usteczka z jabłkami ;)

Składniki:

250 g mąki pszennej
250 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka)
200 g masła (temperatury pokojowej)
2 łyżki cukru pudru
ok. 4 nie zbyt dużych jabłek
cukier puder do posypania

Kroki przygotowania:

Ciasteczka zrobione wg przepisu kasiaaaa24: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,100375254,100375254.html
Z masła, mąki, cukru i sera zagniatamy ciasto, najlepiej dac je przynajmniej na pół godz do lódówki zeby sie lepiej wałkowalo, inaczej bedzie sie mocno kleic. A następnie wałkujemy je w identyczny sposób jak na pierogi podsypujac mąka. Podobnie też jak na pierogi wycinamy z niego koła (najlepiej sprawdza się szklanka). Jabłka obieramy i kroimy w ósemki wycinając gniazda nasienne. Układamy na połowie koła i przykrywamy drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów sklejamy tylko po bokach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia. W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 35 - 40 ciasteczek. Mi wyszło 50. Po wyciagnieciu i ułozeniu na talerzu posypac cukrem pudrem. Jesc mozna nawet gorace jak moja córka;)
W przygotowaniach świetnie uczetnicza dzieci, ja wykrawałam kółeczka córka zawijała jabłka w usteczka, jak widac na zdjeciu swietnie jej to wychodzilo:)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama