
Sformato, czyli włoski suflet z kalafiora
- kalafior: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 45 ml
- szałwia: 1 pęczek
- masło: 120 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- mąka: 80 g
- mleko: 700 ml
- parmezan: 50 g
- musztarda dijon: 5 g
- jajka: 5 szt.
- jarmuż: 100 g
- orzechy piniowe: 75 g
- cukier: 5 g
- papryka chili: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Kalafi or dzielimy na różyczki i układamy je w jednej warstwie na dnie natłuszczonej dużej tortownicy. Skrapiamy 2–3 łyżkami oliwy, posypujemy listkami szałwii i oprószamy solą oraz pieprzem. Podrzucamy, aby się wszystko wymieszało. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50–60 min. Najlepiej będzie, gdy kalafi or gdzieniegdzie się skarmelizuje.
krok 2
Masło roztapiamy z łyżką oliwy na dużej patelni. Wrzucamy cebulę i podsmażamy delikatnie przez 15 min, regularnie mieszając, aż będzie miękka. Posypujemy mąką i dokładnie mieszamy przez minutę. Stopniowo wlewamy mleko, ubijając aż powstanie sos. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 min, często mieszając, do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Mieszając dodajemy parmezan, musztardę, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia.
krok 3
Gdy kalafi or się upiecze, studzimy go przez kilka minut, a następnie kroimy na kawałki wielkości 1–2 cm. Piekarnik pozostawiamy włączony. Jajka ubijamy z sosem serowym i delikatnie mieszamy z rozdrobnionym kalafi orem. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem i wyścielonej pergaminem formy o średnicy 23 cm, pieczemy przez 45–50 min lub do momentu, aż szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty.
krok 4
Schładzamy przez 10 min w formie, następnie na wierzchu kładziemy talerz i odwracamy wypiek. Zdejmujemy formę i pergamin i znowu go odwracamy.
krok 5
Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy jarmuż, skrapiamy łyżką oliwy, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min, aż będzie lekko chrupiący.
krok 6
Na małą patelnię wsypujemy piniole, cukier i paprykę espelette. Gdy cukier zacznie się topić, mieszamy, aby równomiernie pokrył orzeszki. Prażymy przez kilka minut, aż się zezłocą i skarmelizują. Lekko studzimy. Jarmuż i orzeszki piniowe układamy na wierzchu sformato. Podajemy, krojąc na porcje jak tort. Smakuje wyśmienicie na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018

