
Szakszuka (shakshuka)
Sposób przygotowania
krok 1
Pomidory: myjemy je, przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułkę, i robimy z pomidorów kosteczkę. Równie dobrze sprawdzą się tu też pomidory z puszki.
krok 2
Smażenie: 1 ząbek czosnku obieramy z łupinki i ścieramy na tarce, przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Na patelni średniej wielkości (około 20 cm) rozgrzewamy masło (lub 7 ml oliwy). Dodajemy czosnek i krótko go podsmażamy, uważamy, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dokładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano (dodatkowo można dosypać paprykę słodką lub chili, a także kumin). Całość mieszamy i smażymy mniej więcej przez 4 minuty. Nie mieszamy, dzięki temu ładnie odparują i nie rozpadną się.
krok 3
Duszenie: do tak przygotowanych pomidorów wbijamy jajka - można wcześniej zrobić wgłębienia w 3 miejscach. Doprawiamy solą do smaku. Przykrywamy patelnię i dusimy przez 3 minuty lub do ścięcia białek.
krok 4
Podanie: porcję z jajkiem przekładamy na talerz, trzeba uważać, żeby nie naruszyć struktury jajka. Wierzch ozdabiamy listkami bazylii - może to też być natka pietruszki lub kolendra bądź szczypiorek. Szakszukę podajemy ze świeżą bagietką.

