Porady:
- Pierś kurczaka możemy zamienić na udka lub wymieszać mięso z obu części drobiu, jeśli obawiamy się, że potrawa będzie za sucha. Polecamy wypróbować także szawarmę z indyka, wołowiny, jagnięciny lub baraniny.
- Mięso z kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce. Pamiętajmy, żeby wyjąć je pół godziny przed rozpoczęciem smażenia, ponieważ powinno mieć temperaturę pokojową.
- Popularnym dodatkiem do marynaty jest jogurt. Dzięki niemu kurczak jest soczysty i delikatny.
- Domowa shoarma z kurczaka doskonale komponuje się ze świeżymi lub marynowanymi warzywami, ryżem lub frytkami oraz sosem jogurtowym w stylu tzatziki. Tradycyjny bliskowschodni dodatek stanowi tabbouleh, czyli sałatka na bazie kaszy bulgur. Mięso możemy podać na talerzu, w towarzystwie warzyw, takich jak papryka, pomidor i sałata, lub zawinąć w arabski chlebek pita. Jeśli wybieramy tę drugą opcję, pieczywo warto jeszcze podpiec na grillu do panini.
- Mięso będzie smakowało wybitnie, jeśli wymieszamy je z przyprawą zatar. To niezwykle aromatyczna mieszanka ziół i nasion, często wykorzystywana w kuchni bliskowschodniej.
- Turecki odpowiednik proponowanego przez nas dania to döner kebab, w Grecji natomiast przygotowane w ten sposób mięso określa się jako gyros. Piecze się je na pionowym rożnie, ale w domowych warunkach pyszna shoarma drobiowa powstanie na patelni lub elektrycznym grillu. Bliskowschodnie danie wyróżnia dobór dodatków i sosów. Polecamy podać je na przykład z toum (libański sos czosnkowy), hummusem, domową pastą sezamową tahini lub melasą z granatu.
- Shawarma z kurczaka będzie smakowała równie dobrze, jeśli przyrządzimy ją w piekarniku. Wystarczy wyłożyć mięso na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blaszkę i upiec je na złoty kolor w temperaturze 200°C.
Notka redakcyjna:
Wegańska shoarma z seitanu
Seitan to wegański odpowiednik mięsa, który powstaje z mąki pszennej i wody. W procesie produkcji wypłukiwana jest skrobia i w ten sposób otrzymuje się czyste roślinne białko. Zaletą seitanu jest to, że sam w sobie nie ma smaku. Ładnie przyjmuje aromat przypraw i dodatków, z którymi jest przygotowany.
Shoarmę z seitanu przygotowujemy w taki sam sposób, jak mięso w podstawowym przepisie. Seitan kroimy w cienkie, nieregularne paski. Obtaczamy w oleju i przyprawach, odkładamy do lodówki, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni.
Jak podawać shoarmę?
W kuchni arabskiej shoarma najczęściej podawana jest z pitą, świeżymi warzywami i hummusem. Do tego najczęściej serwowany jest sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. Do ostrych kawałków mięsa pasują także:
Czym się różni shoarma od gyrosa?
To podobne dania, choć różnią się krajem pochodzenia i przyprawami, a w przypadku tej potrawy odgrywają one kluczową rolę.
- Shoarma – to potrawa kuchni arabskiej, która przygotowywana jest z mięsa halal, czyli zgodnego z religią islamu. Najczęściej jest to baranina, jagnięcina lub drób. W mieszance przypraw wyczuwalne są nuty korzenne – imbir, cynamon czy gałka muszkatołowa.
- Gyros – pochodzi z Grecji, w której nie ma obostrzeń religijnych. Jest przygotowywany z różnych rodzajów mięsa – z jagnięciny, baraniny, wieprzowiny lub drobiu. Pokrojone na nieregularne kawałki mięso obtaczane jest w marynacie z oliwy z oliwek, słodkiej i ostrej papryki, rozmarynu, tymianku i czosnku.