Porady:
- Z tego przepisu wyjdzie nam dokładnie 36 shortbread cookies.
- Mąkę ryżową można zastąpić kukurydzianą.
- Shortbread w wersji bezglutenowej? W połączeniu z mąką ryżową, użyjcie mąki z ciecierzycy i jaglanej w proporcji pół na pół.
- Możecie zrobić również wegańskie szkockie ciastka shortbread z olejem kokosowym.
- Wypiek będzie udany również z dodatkiem cukru trzcinowego (zamiast białego cukru) – można, ale nie trzeba go mielić na puder.
- Ciastka możecie naciąć nożem przed pieczeniem, a potem podzielić na prostokąty wzdłuż linii. Oczywiście możecie zrobić ich mniej, ale w nieco większym rozmiarze.
- Do ciasta na shortbread można dodać przyprawę do piernika lub osobno cynamon, kardamon lub gałkę muszkatołową.
- Maślane ciasteczka świetnie smakują także z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów.
- Po upieczeniu ciastka powinny mieć jasnozłoty kolor. Najlepiej przechowywać je w zamkniętej puszce. Są odpowiednie do spożycia przez 2 tygodnie od upieczenia.
Notka redakcyjna:
Shortbread – krótka historia maślanych ciasteczek
Pierwsze wzmianki o shortbread sięgają XII wieku. W tamtym okresie uchodziły one za przysmak zarezerwowany dla najwyższych warstw społecznych. Dopiero 400 lat później królowa Maria Stuart zmieniła taki stan rzeczy, zachęcając poddanych do raczenia się tym słodkim maślanym smakołykiem.
Pod koniec XIX w. na Wyspach pojawiło się kilka rodzinnych firm, które zaczęły się specjalizować w produkcji shortbread i sprzedaży w kraju oraz za granicą. Działają one do dzisiaj, ciesząc się nieustannym zainteresowaniem na całym świecie.
Shortbread fingers
Jeśli pragniemy samodzielnie przygotować szkockie maślane ciastka, warto wiedzieć, że najczęściej serwuje się je w dwóch postaciach:
- trójkątów – również możecie zrobić je w takiej formie. Wystarczy upiec je w tortownicy o średnicy 26 cm
- lub prostokącików – jak w naszym przepisie.
Te drugie to tzw. shortbread fingers, czyli kruche maślane paluszki, będące ulubionym deserem brytyjskich dzieci i dorosłych.
Przepis na caramel shortbread
Shortbread z karmelem lub inaczej ciasto milionera to bardzo podobny wypiek, który również jest popularny na całym świecie. Przepis pochodzi z Australii, a jego podstawą są klasyczne maślane ciasteczka, które przybyły tam ze Szkocji. Jak najłatwiej je zrobić?
- Pieczemy shortbread według podstawowego przepisu.
- Na wierzch wylewamy masę kajmakową.
- Całość przykrywamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą – mleczną, gorzką lub deserową.
Ciastka można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą lub w płatkach, która doskonale komponuje się z karmelem.