Ciasto Shrek z delicjami
- jajka: 4 szt.
- cukier drobny: 70 g
- mąka tortowa: 70 g
- skrobia ziemniaczana: 10 g
- olej: 30 ml
- sok jabłkowy: 990 ml
- budyń śmietankowy: 105 g
- woda: 2 l
- cukier: 26 g
- śmietana 30%: 500 ml
- galaretka agrestowa: 210 g
- delicje: 220 g
- świeża mięta: 15 listków
Sposób przygotowania
krok 1
Biszkopt: do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka. Ubijamy je mikserem na wysokich obrotach, aż kryształki cukru przestaną być widoczne, a masa stanie się puszysta i jasna. W tym momencie zmniejszamy obroty do średnich. Wlewamy 30 ml oleju, miksujemy dosłownie przez pół minuty.
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę i skrobię (lub budyń), mieszamy. Następnie przesypujemy je do masy jajecznej. Składniki mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C (tryb pieczenia góra-dół). W tym czasie dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy i wsadzamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut. Jednak już po 20 minutach warto sprawdzić, czy ciasto jest gotowe – stosujemy metodę suchego patyczka (piekarnik otwieramy tylko tyle, żeby udało nam się wbić patyczek). Jak ciasto się już upiecze, uchylamy piekarnik na 5 minut, zostawiając tylko niewielki otwór. Potem biszkopt możemy już wyjąć. Warto od razu przełożyć go na kratkę cukierniczą, żeby się schłodził, ale nie zaparował od spodu.

Angelika Grabowiecka krok 2
Biszkopt odwracamy na drugą stronę i z powrotem wsadzamy go do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią cukierniczą.

Angelika Grabowiecka krok 3
645 ml zielonego gęstego soku o smaku kiwi, wlewamy do garnka, dosypujemy cukier. Ustawiamy go na palniku, podgrzewamy na średniej mocy, aż będzie gorący, ale nie będzie jeszcze wrzał. W tym czasie do oddzielnego naczynia przelewamy pozostały sok, dolewamy 100 ml wody, wsypujemy bezcukrowy proszek budyniowy, dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą kuchenną, nie powinno być widać żadnych grudek). Przelewamy powoli do gorącego soku. Mieszamy do połączenia składników, potem zwiększamy nieco moc palnika. Nie przerywamy mieszania, masa musi się zagotować i zgęstnieć. Jeszcze gorącą przelewamy na całą powierzchnię biszkoptu, wyrównujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto z masą wkładamy na 20 minut do lodówki.

Angelika Grabowiecka krok 4
Jak zielona masa budyniowa zacznie już mocno tężeć, układamy na niej delicje. Ciasto znowu wsadzamy do lodówki.

Angelika Grabowiecka krok 5
Doprowadzamy do wrzenia 190 ml wody, wsypujemy do niej 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi lub agrestu (70 g). Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gotowy płyn odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy śmietankę. Przelewamy ją do naczynia i ubijamy na sztywno – zaczynamy od małych obrotów, stopniowo je zwiększamy. Łyżka po łyżce dodajemy ją do zimnej galaretki. Mieszamy ręcznie – drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach. Gotową masę przekładamy na biszkopty i od razu wstawiamy ciasto do lodówki.

Angelika Grabowiecka krok 6
Gotujemy 800 ml wody, wsypujemy do niej galaretki, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Jak zacznie tężeć, przelewamy je na jasną warstwę ciasta. Ciasto Shrek wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Angelika Grabowiecka


