Porady:
- Kotlety siekane z kurczaka to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce – przygotowuje się je równie prosto. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na smaczne dania mięsne, polecamy również spróbować naszego przepisu na kotlety słoneczne.
- Możemy je smażyć na oleju rzepakowym, słonecznikowym, ryżowym, kokosowym bądź z pestek z winogron.
- Kotlety siekane z kurczaka z warzywami to sposób na urozmaicenie tej potrawy. Sprawdzi się starta marchewka, drobno pokrojona papryka lub kukurydza – wystarczy wymieszać je z mięsem drobiowym.
- Z kolei kotlety siekane z pieczarkami będą miały wyrazisty smak, a danie stanie się bardziej sycące. Pieczarki warto wcześniej obsmażyć, żeby usunąć z nich nadmiar wody.
- Do kotletów siekanych możemy dodać również swoje ulubione zioła – tymianek, koperek, pietruszkę i bazylię.
- Kotlety siekane z kurczaka z majonezem wybornie smakują z domowymi frytkami, ziemniaczanym puree lub ziemniakami opiekanymi w piekarniku. W tej wersji można zrezygnować z sera żółtego, żeby zredukować ilość kalorii. Możemy serwować je również z kaszą kuskus, ryżem bądź makaronem.
- Zamiast majonezu do kotlecików siekanych możemy dodać np. musztardę.
- Danie to można z powodzeniem przygotować również z piersi indyka.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać kotlety siekane z kurczaka?
Kotlety siekane z kurczaka to dla wielu osób miła odmiana od tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej. Przygotowuje się je szybko, a do tego są banalnie proste i – co ważne – smakują dzieciom. Wystarczy posiekać pierś z kurczaka (lub z indyka) w drobną kostkę, a następnie doprawić ją do smaku ulubionymi przyprawami i wymieszać z jajkiem, majonezem, świeżymi ziołami i opcjonalnie – serem żółtym, pieczarkami i papryką. Na końcu wystarczy uformować małe kotleciki siekane, usmażyć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, i voilà – obiad gotowy.
Nie należy jednak zapominać o dodatkach, które odgrywają ważną rolę w daniu obiadowym. Kotleciki siekane świetnie smakują z ziemniakami w różnych postaciach – np. frytkami, purée czy też opiekanymi w całości w piekarniku. Możemy serwować je również z kaszą: pęczak, kuskus, gryczaną czy jaglaną, a także podsmażonym ryżem. Do tego oczywiście surówka: w tej roli świetnie sprawdzi się domowa ćwikła, ogórki – kiszone lub konserwowe, mizeria, colesław czy też surówka z kiszonej kapusty.
Siekane kotlety z kurczaka fit
Siekane kotlety z kurczaka w wersji fit przygotujemy, rezygnując z sera żółtego i majonezu. Zamiast tego można dodać do nich musztardę, żeby zachować wyrazisty smak. Do tego dobrze jest dodać trochę więcej mąki, tak żeby składniki dobrze się ze sobą skleiły. Mąkę pszenną można zastąpić kukurydzianą lub z soczewicy – potrawa zyska nowy wymiar.
Zmniejszymy ilość kalorii w daniu, jeśli zrobimy kotlety siekane z piekarnika. Wystarczy nałożyć łyżką równe porcje na papier do pieczenia i zapiec mięso przez 20–25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Dodatkowo danie będzie mniej kaloryczne, gdy mięso z kurczaka zastąpimy indykiem, ma on mniejszą zawartość tłuszczu.
Warto też zwrócić na rodzaj dodatków, które wybierzemy. Fit opcje to kasze, ryż i ziemniaki z wody lub pieczone. Mogą być też frytki z piekarnika przygotowane w domu – z niewielką ilością tłuszczu. Sprawdzą się też frytki z batatów, marchewki, pietruszki, buraków i selera. Można również zrobić mieszankę warzyw, dzięki temu wprowadzimy więcej zróżnicowanych składników odżywczych.