Reklama

Na dobry początek dnia – siemię lniane. W niewielkich nasionach lnu zamknięte jest całe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów ALA obniżających cholesterol, lignanów usprawniających.

Składniki:

30 g orzechów włoskich, łuskanych
30 g siemienia lnianego
30 g otrębów owsianych
25 g wiórków kokosowych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
250 g mleczka kokosowego
250 g wody
2 szczypty cynamonu, do dekoracji
100 g malin, do dekoracji
60 g jeżyn, do dekoracji

Kroki przygotowania:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Orzechy przesypać do osobnego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wsypać siemię, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować 8 min/100°C/obr. 2.
Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.
Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Reklama

Porady:

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX: 1 Orzechy rozgnieść i przenieść do innego naczynia. 2 Siemię lniane zmielić i przesypać do garnka. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować przez ok 10. mint. 3 Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami. 4 Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Zobacz też: Pomysł na śniadanie z Instagrama. 5 pysznych profili

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama