
Simnel cake
- mąka pszenna: 175 g
- masło: 200 g
- jajka: 4 szt.
- brązowy cukier: 200 g
- mąka migdałowa: 100 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- cytryna: 1 szt.
- przyprawa do piernika: 5 g
- rodzynki: 85 g
- suszona żurawina: 85 g
- skórka pomarańczowa: 85 g
- pomarańcze: 1 szt.
- woda: 15 ml
- marcepan: 500 g
- dżem owocowy: 50 g
- wiśnie z kompotu: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150°C w trybie góra-dół lub 130°C z termoobiegiem. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie przekrajamy na pół.
krok 2
Bakalie: rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczy wkładamy do szklanej miseczki. Dodajemy sok z pomarańczy wraz z otartą z niej skórką i wodę. Przykrywamy i wstawiamy do mikrofali na 2 minuty, tak żeby bakalie wchłonęły wilgoć. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
krok 3
Marcepan: 1/3 masy rozwałkowujemy i wykrajamy do rozmiaru tortownicy. Skrawki i pozostały marcepan użyjemy do dekoracji ciasta.
krok 4
Masa: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. W oddzielnej misce łączymy wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały i przyprawy oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Dodajemy je do masy maślano-jajecznej. Miksujemy krótko, jedynie do połączenia składników. Na koniec dorzucamy nasączone bakalie i wiśnie. Całość mieszamy delikatnie łopatką.
krok 5
Składanie ciasta: połowę masy wykładamy do tortownicy, a na niej układamy przygotowany marcepan. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę i całość wyrównujemy łyżką lub szpatułką.
krok 6
Pieczenie: simnel cake kładziemy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie robimy test patyczka. Jeśli ciasto się do niego nie przykleja, możemy je wyjąć z piekarnika. W przeciwnym razie pozostawiamy je na kolejne 15 minut i ponownie sprawdzamy. Gotowe ciasto z marcepanem studzimy.
krok 7
Dekoracja: ciasto smarujemy od góry dżemem morelowym. Połowę pozostałego marcepanu rozwałkowujemy i układamy je na wierzchu. Z reszty masy migdałowej formujemy 12 kulek i dekorujemy nimi nasze wielkanocne ciasto.

