Reklama

Skordalia, czyli pasta z czosnku, to grecka potrawa, która zaskakuje smakiem. Aromatyczna, kremowa i całkiem prosta do przygotowania. Skordalia świetnie pasuje do dań mięsnych i warzyw.

Składniki:

150 g miąższu ciabatty
6 łyżek octu winnego białego
200 g włoskich uprażonych orzechów
8 ząbków czosnku
ok. 80 ml oliwy
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Skordalia grecka - przygotowanie:
Miąższ z ciabatty rwiemy na kawałki i namaczamy w occie. Miksujemy orzechy z czosnkiem
dodajemy namoczone pieczywo i powoli dolewamy oliwę (sami decydujemy
czy pasta z czosnku jest wystarczająco gęsta). Doprawiamy solą i pieprzem – skordalia powinna być lekko kwaskowa
wyraźnie czosnkowa i orzechowa.
Skordalia to kapitalny dodatek do serów
doskonały farsz do grillowanych roladek z bakłażana lub cukinii
naleśników z duszonym szpinakiem
białym serem i rodzynkami
steków
kotlecików jagnięcych
kalmarów czy nawet swojskiej grillowanej karkówki.
Można dodać do niej ugotowany letni ziemniak
doprawić sokiem z cytryny zamiast octem
a orzechy podmienić na migdały. Skordalia zaskoczy Was w kuchni!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama