
Skordalia z pieczywem i orzechami
Skordalia ziemniaczana to pyszny dodatek do obiadu i sposób na nietypowe puree z kuchni greckiej. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, jeszcze ciepława i puszysta. Łatwa , szybka i lekka.
Składniki:
300 g czerstwego pieczywa pszennego
6 ząbków czosnku
posiekanych
garść orzechów włoskich
4 łyżki octu z czerwonego wina
ok. 200 ml oliwy
do smaku: sól
pieprz
ocet z czerwonego wina
sok z cytryny
Kroki przygotowania:
Pieczywo zalewamy na 5 min. letnią wodą
odciskamy.
Wrzucamy do kielicha blendera
dodajemy czosnek
orzechy i ocet. Miksujemy
dolewając powoli oliwę (ilość zależy od konsystencji
jaką chcemy uzyskać).
Przyprawiamy do smaku solą
pieprzem
octem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schładzamy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018
Porady:
Skordalia z migdałami: 2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach, obrane i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. 100 g blanszowanych migdałów miksujemy z 6 ząbkami czosnku, dużą szczyptą soli i łyżką soku z cytryny, następnie ucieramy z ziemniakami. Nie przerywając ucierania, powoli wlewamy ok. 200 ml ciepłej oliwy. Przyprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.

