Reklama

Skrzydełka z miodem i musztardą to danie smaczne, łatwe w przygotowaniu, nadające się na obiady i kolacje.

Składniki:

Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka,
3 łyżki miodu,
3 łyżki musztardy,
1/4 szklanki oliwy lub oleju
pieprz i sól,
słodka i ostra papryka,
2 ząbki czosnku,

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Skrzydełka myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, oliwę, sól, pieprz, paprykę i rozgnieciony czosnek mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i nacieramy je dokładnie. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni. Co 10 min polewamy wytopionym tłuszczem zmieszanym z resztką marynaty. Pod sam koniec zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama