Reklama

Skyrnik fit pieczony to idealny pomysł na słodkie śniadanie dla osób, które liczą kalorie. Irlandzki jogurt skyr sprawia, że w takiej wersji jest wyjątkowo kremowy i nie za słodki. Dodatek owoców - najlepiej sezonowych - nada wypiekowi naturalnej słodyczy. Ten niskokaloryczny deser z piekarnika sprawdzi się też jako podwieczorek. Skyrnik fit jednoporcjowy raz zrobiony na stałe wejdzie do waszego domowego jadłospisu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Kiedy piekarnik się rozgrzewa, zaczynamy przygotowywać składniki na skyrnik fit. Najpierw myjemy borówki i dokładnie osuszamy. Owoce, które nie zostaną pozbawione wilgoci, mogą puścić w trakcie pieczenia niepotrzebne soki, a sernik nie upiecze się dobrze.

    TomoszDobre

  • krok 2

    Jajko myjemy, oddzielamy żółtko od białka. Najlepiej sprawdzi się jajko od "szczęśliwych kur" z oznaczeniem "0". Powinno być większe, o średnicy ok. 80 g. Białko ubijamy mikserem, pod koniec, dosypując ksylitol. Na skytnik fit jednoporcjowy wystarczą 2 płaskie łyżeczki słodzika. Opcjonalnie sprawdzi się również inne słodzidło w proszku, jak stewia lub erytrytol.

    TomoszDobre

  • krok 3

    Dodajemy skyr, cały czas miksując, aby napowietrzyć całą masę. Następnie dodajemy żółtko i wsypujemy budyń. Polecamy taki bez dodatku cukru, żeby nie zwiększać niepotrzebne kaloryczności serniczka. Zawartość miski mieszamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.

    TomoszDobre

  • krok 4

    Masę na skyrnikową przelewamy do formy, dorzucamy owoce i zapiekamy 25 minut. Możemy studzić przy otwartych drzwiczkach, dzięki czemu nasz deser tak szybko nie opadnie. Do zapiekania najlepsza będzie forma o wymiarach ok. 12x12 cm. Opcjonalnie możemy wykorzystać też dwa mniejsze ramekiny.

    TomoszDobre

  • krok 5

    Gotowy skyrnik fit pieczony dekorujemy owocami. Opcjonalnie dodajemy świeżą miętę i oprószamy tuż przed podaniem pudrem z ksylitolu.

    TomoszDobre

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama