
Śląska moczka piernikowa na piwie
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ciemne piwo: 1 l
- piernik: 200 g
- anyż: 2 szt.
- suszone morele: 100 g
- suszone śliwki: 6 szt.
- orzechy włoskie: 100 g
- daktyle: 3 szt.
- rodzynki: 100 g
- masło: 50 g
- gorzka czekolada: 50 g
- sok z cytryny: 4 łyżki stołowe
- płatki migdałowe: 2 łyżki stołowe
- kompot z suszu: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kroimy na mniejsze kawałki morele, śliwki, orzechy, czekoladę daktyle. Piwo przelewamy do garnka, dodajemy piernik, anyż i podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do garnka z moczką dodajemy morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle razem z rodzynkami (kilka odkładamy do dekoracji).
krok 2
Dodajemy masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z zupą. Na tym etapie dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy. Wlewamy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny. Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy migdałami w płatkach.

