Reklama

Tradycyjne ślaskie ciasto dla gości weselnych

Składniki:

Ciasto:
4 dag drożdży,
10 dag margaryny,
2 żółtka,
1 szkl mleka,
3 szkl mąki,
15 dag cukru
olejek pomarańczowy.
Masa makowa:
2 szklanki maku
2 szklanki cukru
2 jajka
1 zapach migdałowy
Kruszonka:
Pół szklanki maki
5 dag masła
4 łyżki cukru

Kroki przygotowania:

Ciasto:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia.
Mak:
Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.
Kruszonka:
Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać.
Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama