Porady:
- Śledzie w śmietanie będą najlepsze, jeżeli zadbamy o dobrej jakości filety (najlepsze będą matiasy), a także odpowiednią śmietanę. Kwaśna, śmietana 18-procentowa będzie dobrym wyborem, pod warunkiem, że nie zawiera zbędnych, sztucznych dodatków.
- Odpowiednio doprawione śledzie będą pyszną przystawką, ale podane z tłuczonymi ziemniakami lub w całości mogą stanowić danie obiadowe.
- Śledzia w śmietanie z cebulą i ogórkiem można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, że musi on być zamknięty w szczelnym naczyniu lub słoiku. Dzięki temu z każdym dniem będzie nabierał jeszcze lepszego i intensywniejszego smaku.
- Filety śledziowe w śmietanie można dekorować dowolną zieleniną. Jeśli nie posiadamy w domu szczypiorku lub za nim nie przepadamy, wykorzystajmy w tym celu np. drobno posiekany koperek.
- Przepis na śledzie w śmietanie można wzbogacić o dodatkowe składniki, np. żurawinę, śliwki suszone, a wersji nieco słodszej nawet o rodzynki.
Notka redakcyjna:
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem – jaki filet?
Najsmaczniejsze śledzie to matiasy, są to młode ryby, które nie uczestniczyły jeszcze w okresie tarła. Dzięki temu charakteryzują się on wyjątkowo delikatnym i tłustym mięsem. Świeże można kupić latem i wiosną, choć i wtedy są trudno dostępne. Jeśli już na takiego trafimy, warto go kupić bez zastanowienia. Nie będziemy żałować tej decyzji, gdyż matias to szczególnie smaczna ryba bogata w witaminy i minerały. Idealnie sprawdzi się do śledzia w śmietanie, gdzie główną rolę gra właśnie filet z ryby.
W sklepach często spotykamy śledzie, które są sprzedawane pod nazwą "matiasy", ale najczęściej w środku ich nie znajdziemy. Trzeba dokładnie wczytać się w etykietę produktu, na której powinno być wyraźnie napisane, jaka ryba znajduje się w opakowaniu. Często możemy znaleźć dopisek "a'la matias", co po prostu wprowadza w błąd. Matiasy są dużo delikatniejsze od zwykłych śledzi, są też mniej słone, nie trzeba ich w ogóle moczyć przed obróbką. Wskazówką może być też cena, prawdziwe matiasy kosztują kilkadziesiąt złotych za kilogram.
Śledź w jogurcie – alternatywa dla śledzia w śmietanie
Śledzie w śmietanie to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania tej ryby. Jeśli jednak chcemy przygotować go w nieco lżejszej wersji lub po prostu nie posiadamy w domu śmietany, można przyrządzić również śledzia w jogurcie naturalnym. Dobrze sprawdzą się tu zwłaszcza gęste jogurty, w tym również jogurt grecki. Alternatywą jest też połączenie śmietany z dwoma łyżkami majonezu.
Do przygotowania śledzia w jogurcie, potrzebna nam będzie również cebula, trzy ząbki czosnku i przyprawy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do niej jogurt naturalny. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do śledzi wraz z solą i pieprzem. Żeby podkręcić smak warto dodać jedną łyżkę octu jabłkowego lub kwaśne jabłko. Tak przygotowane śledzie w jogurcie przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.
Ta wersja śledzi jest zdecydowanie mniej kaloryczna w porównaniu do tych w śmietanie. 100 g śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem ma ponad 300 kalorii, natomiast wersja z jogurtem ma aż trzy razy mniejszą kaloryczność.