Porady:
- Olej rzepakowy możecie zastąpić olejem lnianym. To zdecydowanie zdrowszy wybór – olej lniany wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na pracę serca i wygląd skóry.
- Do sałatki najlepiej użyć filetów z młodych śledzi, czyli matiasów. Można sięgnąć po te w słonej zalewie lub oleju. Do śledzi w oleju trzeba dodać szczyptę soli.
- Marynatę można wzbogacić o sok z cytryny, miód, goździki i cynamon, aby przystawka nabrała korzennych aromatów.
- Po uprażeniu orzechów włoskich, możecie usunąć z nich skórkę – wtedy stracą nieco goryczy.
- Cebulę dobrze jest sparzyć wrzątkiem – dzięki temu będzie bardziej delikatna w smaku i dłużej świeża.
- Szalotkę można zastąpić cebulą cukrową.
- Śledzie z orzechami najlepiej smakują po 24 godz. w lodówce.
Notka redakcyjna:
Śledzie z orzechami na Wigilię
Przystawka nie tylko świetnie smakuje, ale też idealnie wpasowuje się w symbolikę wigilijnych potraw:
- śledzie – ryby uznawane są za dania postne, dlatego podawane są na tradycyjnej kolacji wigilijnej. Symbolizują postać Jezusa i wszystkich chrześcijan,
- suszone śliwki – zapewniają pomyślność i długowieczność,
- orzechy – zamknięte w skorupce są symbolem tajemnicy, płodności i szczęścia. Zapewniają mądrość i dobrobyt.
Według powszechnych obecnie zwyczajów, na stole powinno znajdować się 12 potraw, co nawiązuje do liczby apostołów. Dawniej potraw było 7, 9 lub 11 – w zależności od poziomu zamożności rodziny. Wierzono, że liczba nieparzysta przynosi szczęście.
Jak przechowywać domowe marynowane śledzie?
Śledzie z orzechami w oleju trzeba przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku. Jeśli nie są otwierane, są odpowiednie do spożycia przez 2 tygodnie. Z otwartego słoika można je podawać przez maksymalnie 7 dni.
Aby przygotowane przez was śledzie na Wigilię dłużej były świeże i smaczne, nie kupujcie filetów z zalewy na wagę. Nie wiadomo, jak długo leżą w sklepie. Zdecydujcie się na śledzie w słoiku, które po przygotowaniu na pewno będą dobre jeszcze przez 2 tygodnie. Kupione na wagę, trzeba spożyć w ciągu kilku dni.
Śledzie z orzechami pełne wartości odżywczych
Śledź to potrawa kaloryczna, bogata w tłuszcze i białko. Szczególną wartość mają kwasy omega–3, które pomagają w budowie zdrowych komórek i przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Ponadto śledzie zawierają wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, a także serotoninę, która odpowiada za lepsze samopoczucie.
Orzechy włoskie pozytywnie wpływają na zdolności poznawcze, pamięć i koncentrację. Naturalny tłuszcz, witamina C i E oraz kwas lanolinowy karmią nasz mózg, pozytywnie wpływając na jego pracę i połączenia komórek nerwowych.
Z kolei suszone owoce, w tym śliwki wspomagają procesy trawienne i regulują ilość cholesterolu. Dostarczają energii po wysiłku fizycznym i poprawiają nastrój. W dużej ilości działają przeczyszczająco.