Porady:
- Jeśli uda się wam kupić młode śledzie, czyli matiasy, wystarczy tylko je opłukać. Jeśli jednak kupilibyście inne śledzie z solanki, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie lub zimnym mleku. Najlepiej zostawić je w takiej mlecznej zalewie na noc i dopiero następnego dnia przygotować je z dodatkami.
- Możecie do zalewy korzennej dodać przyprawy w całości (cynamon, imbir, kardamon). Wtedy będzie ona bardziej klarowna.
- Zamiast oleju rzepakowego można dodać olej lniany lub wymieszać je w proporcji pół na pół.
- Do zalewy możecie dodać nie tylko rodzynki, ale też inne ulubione bakalie – żurawinę, kandyzowaną skórkę cytryny lub pomarańczy, a nawet orzechy. Śledzie korzenne z bakaliami będą rewelacyjnie wyglądać na świątecznym stole.
Notka redakcyjna:
Modyfikacje przepisu na śledzie korzenne
Śledzie w zalewie korzennej można przygotować na wiele ciekawych sposobów, wybierając i mieszając ze sobą następujące dodatki:
- cynamon,
- goździki,
- anyż,
- świeżo mielony pieprz,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- imbir,
- gałkę muszkatołową,
- kardamon,
- ziarna jałowca,
- kmin rzymski
- czy mieloną kolendrę.
Niektóre przepisy na śledzie korzenne zalecają także dodanie miodu, musztardy lub whiskey. Zalewa korzenna z miodem jest bardziej słodka, z kolei z musztardą nieco bardziej pikantna. Do słoika z przystawką można dodać również świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub sos sojowy.
Jak wybrać dobre śledzie?
Do przygotowania śledzi korzennych najlepiej sprawdzą się matiasy. To filety młodych śledzi o delikatnym i tłustym mięsie. Dzięki konserwacji w lekkiej solance nie są tak bardzo słone jak starsze osobniki. Wybierając płaty śledziowe warto sprawdzić:
- czy są one grube i mięsiste,
- czy mają jednolity kolor – ciemnożółte zabarwienie może świadczyć o tym, że są nieświeże.
Należy również upewnić się, czy śledzie, które planujemy kupić, przechowywane są jedynie w soli lub oleju. Matiasy konserwowane przy użyciu octu będą miały inny smak i konsystencję. Trudno wtedy ocenić, czy przed pakowaniem ryby były dobrej jakości.
Jak podawać śledzie korzenne?
Śledzie w korzennej zalewie można podawać zarówno solo, jak i na kromce domowego chleba, posmarowanej niewielką ilością masła. Ciekawym pomysłem jest podanie ich z cebulką przesmażoną z imbirem i koncentratem pomidorowym:
- cebulę (2–3 szt.) obieramy i kroimy w pióra,
- obieramy i ścieramy imbir (4 cm korzenia),
- smażymy na patelni z rozgrzanym olejem (30 ml),
- dodajemy 30 g koncentratu pomidorowego,
- doprawiamy solą i pieprzem.