
Śledzie marynowane w sosie curry
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- śledzie: 6 szt.
- cebula: 2 szt.
- olej: 30 ml
- rodzynki: 60 g
- majonez: 45 g
- kwaśna śmietana: 45 g
- ocet: 30 ml
- musztarda: 30 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 5 g
- cukier: 3 g
- przyprawa curry: 5 g
- kurkuma: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Płaty dokładnie płuczemy i osuszamy. Obrane cebule kroimy w cienkie piórka. Na patelni, rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, najpierw szklimy, potem dusimy aż zacznie brązowieć, a na koniec oprószamy cukrem i smażymy, mieszając aż ściemnieje, ale się nie przypali. Mieszamy z rodzynkami, chwilę trzymamy na ogniu. Zestawiamy i studzimy.
krok 2
Śledzie kroimy na kawałki, mieszamy z cebulą i rodzynkami, 4 łyżkami majonezu i śmietany na początek, po czym dobieramy do smaku musztardę, ocet i przyprawy, ew. jeszcze majonez i śmietanę. Sosem polewamy śledzie, schładzamy przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

