Reklama

Śledzie nietypowo - z egzotyczną nutą, bo w sosie curry. Niezwykle aromatyczne, będą pyszną świąteczną przystawką.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Płaty dokładnie płuczemy i osuszamy. Obrane cebule kroimy w cienkie piórka. Na patelni, rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, najpierw szklimy, potem dusimy aż zacznie brązowieć, a na koniec oprószamy cukrem i smażymy, mieszając aż ściemnieje, ale się nie przypali. Mieszamy z rodzynkami, chwilę trzymamy na ogniu. Zestawiamy i studzimy.

  • krok 2

    Śledzie kroimy na kawałki, mieszamy z cebulą i rodzynkami, 4 łyżkami majonezu i śmietany na początek, po czym dobieramy do smaku musztardę, ocet i przyprawy, ew. jeszcze majonez i śmietanę. Sosem polewamy śledzie, schładzamy przed podaniem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady:

Zobacz przepis: sałatka śledziowa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama